Испания обяви жестоки икономии

Премиерът на Испания Мариано Рахой обяви нови бюджетни съкращения в размер на 65 милиарда евро през следващите две години и половина.

Това е най-голямото фискално коригиране в Испания след възстановяването на демокрацията преди 30 години, пише вестник „Ел Паис”.

Мерките, които включват увеличаване на ДДС от 18% на  21%, повишаване на екологичните такси и намаляване на социалните придобивки и заплатите на държавните служители, и на помощите за безработица, бяха обвени само ден, след като ЕС се съгласи да даде на Мадрид допълнителна година, за да намали бюджетния си дефицит до 3% от БВП.

Освен това партньорите в еврозоната одобриха предоставянето на спасителна помощ за изпадналите в затруднение испански банки.

Испанското правителство обяви програма, докато хиляди миньори проведоха шествие в центъра на Мадрид, за да протестират срещу строгите икономии, коментира „Файненшъл таймс”.

Тези мерки не са приятни, но са нужни. Нашите публични разходи надвишават приходите с десетки милиарди евро, каза испанският премиер пред парламента. /news.expert.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>