Испания обмисля продажбата на национализираните банки

ministro-Economia-Luis-GuindosИспанският министър на икономиката Луис де Гиндос Хурадо заяви днес, че разглежда всички варианти за продажба на две национализирани банки.
Те бяха национализирани след нарастващо необслужване на кредити и по-голяма нестабилност на фондовите пазари, предаде Ройтерс.

Банкери твърдят, че ако се надява да ги продаде скоро, Испания трябва да влее още пари в някои от банките, които миналата година спаси с европейски и собствени средства, като възможностите на правителството за възстановяване на част от инвестициите се стесняват.

Неотдавнашен доклад, поръчан от правителството на инвестиционната банка Номура (Nomura) и консултантската компания Маккинзи (McKinsey), препоръча бързо продаване на Каталуня банк (Catalunya Banc) и Ен Се Же банко (NCG Banco), преди активите им да се влошат още, съобщиха банкови източници. Де Гиндос посочи, че правителството проучва всички опции за продажба на двете банки, но допълни, че не се бърза.

“Купувачите винаги се опитват да правят впечатление, че нещата струват по-малко. Ние сме убедени, че тези дружества имат стойност”, каза тази сутрин министърът в интервю за радио КОПЕ. “Трябва да го направим в точния момент и процесът трябва да бъде на конкурентен принцип. Имаме пет години да го направим, няма нужда да се бърза”, допълни той. /Дир.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>