Испания обмисля да върне часовника отпреди времето на Франко

zx450y250_2882103Правителството на Испания ще обсъди дали се откаже от решението на диктатора Франсиско Франко и да се върне към часовото време по Гринуич, съобщи днес министърът на заетостта Мария Фатима Баниес Гарсия, цитирана от Ройтерс.

Първоначално Испания е част от часовата зона по Гринуич, заедно с Великобритания и Португалия. Преди около 70 години обаче Франко премества времето с един час напред, за да бъде страната “в час” със съюзника си – нацистка Германия.

Според поддръжниците на връщането на часовниковата стрелка с един час назад, това ще подобри ниската производителност на труда в Испания и ще даде възможност за по-добро съчетаване на личния и професионалния живот. Заради часовата зона испанците имат по-дълго работно време и приключват работа по-късно от останалите европейци.

Министърът на труда заяви пред парламента, че иска да уеднакви работните часове с останалите европейски страни. “Искаме работният ни ден да приключва в шест вечерта и за да постигнем това, ще работим за споразумение с представителите на бизнеса и синдикатите”, заяви Баниес Гарсия.

Народната партия на премиера Мариано Рахой и по-малката партия “Сиудаданос” (“Гражданите”) договориха реформата през август. Основната опозиционна сила – Испанската социалистическа работническа партия – също подкрепи промяната, което засилва вероятността реформата да бъде приета от силно разделения парламент.

Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>