Испания обмисля гранична такса за Гибралтар, спорът с Лондон се задълбочава

gibraltarИспания заяви, че обмисля да наложи такса от 50 евро на превозните средства, които влизат и излизат от Гибралтар. Предупреждението идва на фона на задълбочаващия се спор с Лондон за риболовните права, предаде EUobserver.

Външният министър Хосе Мануел Гарсия-Маргайо каза в неделя, че таксата може да помогне на рибарите, които са засегнати от разрушението на зоните за риболов.

Той обяви и серия от други потенциални мерки, като например изпращане на испански данъчни власти, които да разследват около 6000 гибралтарци със собственост в Испания, затваряне на испанското въздушно пространство за полети към Гибралтар, спиране на вноса през границата й с Гибралтар на бетон и други материали за изграждането на изкуствения риф, и изменение на закона, което да задължи гибралтарските компании за онлайн хазарт да ползват испански сървъри и да са под юрисдикцията на данъчния режим в Мадрид.

Великобритания реагира, като каза, че няма да направи компромис за суверенитета. “Ще поискаме обяснение от Испания след информацията, че испанското правителство може да се прицели към Гибралтар с допълнителни мерки”, заяви външното министерство, като призова да не се прибягва към несъразмерни мерки.

Спорът се зароди преди около две седмици, когато властите в Гибралтар започнаха да поставят бетонни блокове в морето около територията си, твърдейки, че изкуственият риф ще защити рибните запаси.

Мадрид, който не признава британския суверенитет над Гибралтар, обаче смята, че решението има за цел да блокира испанските рибари от достъп до водите. Скоро след като започна работата по рифа, испанските власти засилиха проверките по границата с Гибралтар, което доведе до сериозни забавяния. Мадрид твърди, че проверките не са в отговор на строителните дейности.

Гибралтар се оплака на Европейската комисия заради граничните проверки, а Великобритания изрази пред Испания сериозно безпокойство по повод твърденията на гибралтарските власти, че Мадрид “ненужно бави” автомобилите, пътуващи от и към британската територия.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че е сериозно обезпокоен от информацията за граничните такси и затварянето на въздушното пространство, предаде “Ройтерс”, позовавайки се на говорител на Камерън. /Днес.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>