ИСПАНИЯ – ОБЛАГАНЕ С ДДС ПРИ ПРЕПРОДАЖБА НА ЕЛЕКТРОННИ УСТРОЙСТВА

13925087_1238325222853679_3887996003029845759_nНа 1 април 2015 г. влезе в сила промяна в нормите по облагането с ДДС за фирми, които препродават електронни устройства, по-специално мобилни телефони,  конзоли, лаптопи и цифрови таблети. Промяната е свързана с прилагането на самоначисляване на ДДС от самозаети лица или компании, които купуват тези устройства с цел продажбата им.
В какво се състои самоначисляването на ДДС?

Фирмите, които купуват тези стоки с цел препродажба, са длъжни да уведомят доставчика. Доставчикът по сделката издава фактура без ДДС и декларира отделно този данък, както се прави и с други сделки като напр. операциите в рамките на Общността между регистрирани за тази цел компании.

Доставчикът издава отделна фактура за продажбата на тези продукти и с номер на серията, обозначен за тези сделки. По този начин компанията, която препродава, може да самоначисли ДДС.

unnamedПрепродавачът трябва да се регистрира в данъчната администрация като такъв чрез подаването на модел 036. Регистрацията може да се направи със започването на дейността или през м. Ноември на годината, предхождаща календарната година, в която промяната ще влезе в сила.

Регистрацията като препродаване на електронни устройства автомачино ще се продължава за следващи години, докато не се подаде декларация за преустановяване на тази дейност.

След като се регистрира за сделки с електронни апарати, търговецът може да изиска от данъчната администрация удостоверяване на това обстоятелство чрез издаването на съответния сертификат. Сертификатът може да се поръча и получи и по електронен път и се предоставя на доставчиците при сключването на този вид сделки.

Задължението да се издаде сертификат се изисква от април 2015 г. Ако продажбата на мобилни телефони, игрови конзоли, лаптопи и цифрови таблети се извършва на компания, която няма регистрация като препродавач, сделката ще се извърши под режима на самоначисляване на ДДС от купувача само когато сумата надхвърля 10 000 евро без ДДС в една и съща фактура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>