Испания няма да се откаже от засиления контрол по границата с Гибралтар

zx450y250_2121114Испания няма да се откаже от прилагането на засилен контрол на границата си с оспорваната британска територия Гибралтар, каза говорител на външното министерство, цитиран от “Ройтерс”.

“Проверките не са право, те са задължение”, подчерта говорителят пред агенцията. По думите му испанското правителство няма да премахне проверките, които според него са законни и пропорционални на необходимостта да се предотвратят прането на пари и контрабандата на цигари и други продукти.

По-рано в понеделник Великобритания обяви, че може да предприеме правни действия срещу Испания заради засилените проверки по границата с Гибралтар.

Напрежението около оспорваната територия се засили този месец, след като Испания се оплака, че Гибралтар строи изкуствен риф и съоръжението ще пречи на испанските рибарски лодки.

Мадрид наложи по-строги проверки на границата с Гибралтар, с което предизвика огромни забавяния за хиляди туристи и местни хора. Испания също така намекна, че може да наложи нова гранична такса и да забрани на самолетите да използват въздушното й пространство, за да стигнат до Гибралтар.

Според дипломатически източници Испания може да прехвърли в ООН спора си с Великобритания заради Гибралтар. /Дневник.бг

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>