Испания няма да иска помощ до края на годината

До края на тази година правителството на Испания няма да се обръща към Европейския съюз за финансова помощ, тъй като нуждите на страната ще бъдат практически напълно покрити със собствени средства.

Това заяви пред журналисти високопоставен служител, пожелал анонимност, съобщи Риа Новости.

Според него помощ може да потрябва само в случай на “извънредна ситуация, каквато засега не се очертава”.

До този момент Мадрид е успял да разсрочи 90% от своя дълг в средносрочни и краткосрочни ценни книжа при по-нисък лихвен процент в сравнение с преди една година.

Испанският министър-председател Мариано Рахой заяви днес, че не смята в момента подобна помощ е „жизненоважна”.

Той обеща да поиска спасителна помощ, ако разтърсената икономика на страната се нуждае от това, но отново не цитира някакъв срок, посочва АФП.

Рахой продължава да държи световните пазари в напрежение, докато размишлява дали официално да поиска спасителен заем от еврозоната, съгласявайки се на външен мониторинг и строги условия.

Подобно искане би отворило помощ от Европейската централна банка, която планира неограничени покупки на облигации на страни членки, които се нуждаят от помощ, за да намалят своите разходи за рефинансиране на дълга.

Междувременно испанската икономика продължава да се свива.

Според последните данни на Националния статистически институт БВП на Испания през третото тримесечие се е свил с 0,3% в сравнение с предишните три месеца. Националната банка и министерството на икономиката по-рано прогнозираха спад от 0,4%, пише вестник „Ел Паис”.

Безработицата в Испания вече е над 25% и се очаква да продължи да се увеличава, тъй като икономиката ще остане в рецесия и през 2013 година.

/news.expert.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>