Испания няма да замества Франция в Мали

50bd8a0abf9a792947ee2f5fcc11dd56/КРОСС/ Вицепремиерът на Испания Сорая Саенс де Сантамария опроверга появилите се вчера съобщения за възможност испански войски да сменят френските в мисията им в Мали и Централноафриканската република, пише вестник El Pais.

В този контекст се изказа външният министър на страната Хосе Мануел Гарсия Маргайо в телевизионно интервю. Той допусна такава възможност, ако Франция отправи такава молба с цел да пренасочи своите сили към Сирия, ако получи международен мандат за това и ако идеята бъде одобрена от следващия испански парламент, който ще бъде избран на изборите на 20 декември.

След заложническата драма в Мали и след последвалата остра реакция от страна на испанската опозиция, днес заместничката на испанския министър-председател подчерта: „Испания през цялото това време и по всички тези въпроси търси и ще търси максимална координация и максимално единство. Няма да влизам в детайли кой ще взема определени решения, защото не са поставени за обсъждане. Не ни е отправяна молба, нито ни е правено предложение. Затова няма смисъл да си говорим с хипотези”.

Испанското обществено мнение е крайно чувствително по темата за ангажиране на страната във военни мисии в чужбина след преживения ужас от големия атентат на мадридската гара „Аточа” на 11 март 2004 г., който се смята за отмъщение на ислямисти срещу испанската намеса в Ирак. Заради предизборната обстановка и нарасналата тревога покрай атентатите в Париж темата е особено деликатна за правителството в Мадрид.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>