Испания не допусна британски самолет заради Гибралтар

69_xt3b9w
Испания не е дала разрешение за полет във въздушното й пространство на военен самолет, с който е пътувал външният министър на Великобритани Филип Хамънд.
Напрежението в отношенията между Великобритания и Испания достигна нов максимум, след като на самолета на кралските ВВС, превозващ Хамънд до Гибралтар, е било забранено да лети през испанското въздушно пространство, информира в. “Сънди експрес”, цитиран от БТА.

Уточнява се, че това е станало при официалната визита на шефа на Форин офис в Гибралтар,когато Хамънд убеждаваше неговите жители да гласуват за запазване на членството на Великобритания в ЕС на референдума на 23 юни, защото извън общностния пазар Лондон “трудно ще може да защитава интересите на живеещите на отвъдморската британска територия на Пиренейския полуостров”. 

От 1989 година Испания не разрешава над територията й да прелитат британски военни самолети, пътуващи за Гибралтар, заради спора за принадлежността на Гибралтарската скала. 

Лондон предупредил испанските власти, че Хамънд е на борда, но тази информация не разубедила испанските власти.

Британският самолет бил принуден да промени маршрута си и да стигне до Гибралтар през въздушното пространство на Португалия.

Този инцидент изостри допълнително отношенията между Лондон и Мадрид и стана повод испанския министър на правосъдието Рафаел Катала Поло да откаже поканата за приема, който британският премиер Дейвид Камерън организира на “Даунинг стрийт” на 11 май за участниците вантикорупционната среща на високо равнище, състояла се на следващия ден.

ДИР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>