Испания – Нелегални банкови комисионни

entidades bancariasУважаеми читатели, днес ще Ви разкажа за така познатите от всички нас комисионни, които ние плащаме периодично на банките и те от своя страна така усърдно се стараят да не ни е напълно ясно какво точно представляват, защо ги плащаме и дали реално има основание да ни ги искат.

Какво са комисионните?

Като комисионни можем да определним сумите, които банките и финансовите институции на, които сме членове ни взимат за да компенсират по този начин услугите, които са ни предоставили. Те могат да се плащат на куп т.е. за всички услуги, които ни предоставя банката или по отделно.

Известно ли ни е какво точно плащаме?

Банките и останалите финансови институции имат пълното право да изискват така наречените комисионни за услугите, които предоставят и имат пълната свобода да фиксират размера им, тъй като до момента няма норма която да ги ограничава. Но всяко правило си има своето изключение, пример за това са услугите свързани с ипотечен или потребителски кредит, за, които има специфични тарифи към, които трябва да се придържат.

Могат ли банките да ни взимат комисионни?

Отговора е ДА, но имат право да ги взимат само за предварително извършена услуга. Имам предвид че в някои случаи ни се взимат суми за услуга, която не е извършена и още по-малко ни е била предложена.

Много е важно да не объркаме нелегално взетите ни комисионни с таксата за подръжка на сметката.

Какво е важно да имаме предвид?

1.- Трябва да имаме преддоговорните условия, които да ни бъдат предоставени безплатно в писмен вид и да са достатъчно ясно редактирани, за да можем да видим точно какви такси и комисионни и за кои услуги ще трябва да заплатим по-късно.

2.- Институцията има право да изисква комисионни само тогава, когато е извършена дадена услуга, която фигурира в договора или е приета от клиента в последствие.

3.- Ако комисионните се дължат на модификация в договора, финансовата институция е длъжна да ни уведоми предварително и ние да решим дали приемаме условията или не.

Имат ли право да ми вземат допълнителни комисионни ако отида в банка на която не съм клиент и искам да внеса пари?

Отговора е НЕ. Защо? Защото по този начин банката взима пари два пъти за една и съща услуга, или това ще рече че веднъж клиента на когото искаме да внесем пари плаща такса за подръжка на сметката в дадената банка и втори път искат да платим ние за това че внасяме пари.

Могат ли да ни вземат комисионна за неплатени сметки или когато сметката ми остане без салдо?

Например ако в момента в които трябва да платим ток, вода, телефон и т.н. или каквото и да е нямаме достатъчно пари в сметката и банката трябва да върне фактурата. В този случай също не е легално да се взимат комисионни защото сме пред същата ситуация от предния пример. Банката която изпраща дадената фактура веднъж плаща за това и нашата банка не трябва да взима повторно пари.

Друг често срещан феномен са комисионните които ни се взимат когато сметката ни остане без пари или сме платили няколко неща и останем длъжници, тези комисионни са съдебно декларирани, като нелегални тъй като банката не е извършила никаква услуга.

imagesКакво да направя ако ми се е случило това и искам да си върна парите?

На първо място Ви съветвам да отидете в банката и поискайте екстракт с абсолютно всички движения които е имало в сметката Ви от самото начало или така наречената Norma 43, която банковите служители познават.

Не е изключено да Ви кажат че могат да Ви предоставят само тези от последните две години. Настоявайте защото могат да бъдат извадени от началото дори да трябва да изчакате няколко дни или седмица. В случай че не могат на хартия, също може на диск или на usb без проблем.

След като прегледате всички движения и ако, като видите сумата която сте платили без да е трябвало и желаете да си искате парите, се обърнете към отговарящите за Servicio del Atención al Cliente с писмена молба да върнат комисионните които са взели без реална причина, и ако като отговор получите отказ, следващата стъпка е писмо до Banco de España от където също не е много вероятен положителен отговор, и след тази стъпка вече следва съда.

За първите две има много формуляри в интернет за молба за връщане на парите, но въпреки това ако имате съмнения при оформянето консултирайте се.

Отностно последното можете да изпратите едно последно писмо с обратна разписка и да дадете срок от 15 дни да се реши проблема, ако не спора влиза в съда.

От друга страна, ако решите да тръгнете по този път не препоръчвам да се отчайвате в случай че Ви кажат че тези условия са включени в договора който сте подписали когато сте станали клиенти на банката, защото дори да е така el Banco de España задължава да се изпълняват някои формалности и в случай че тези условия не са редактирани достатъчно ясно или се злоупотребява с прилагането им, можете да си искате парите.

За колко време назад мога да изискам парите?

Ако потърсим парите си чрез Banco de España, от 2013 година ни връщат парите от 6 години назад.

Ако минем по съдебен път, преди реформата на Гражданско-процесуалния кодекс в сила от 7 октомври 2015 г. можем да искаме комисионните за 15 години назд, а за тези които сме платили след тази дата за 5 години назад.

Любопитни факти

От 2014 година банките всяка година трябва да предоставят на клиента годишно резюме на всички такси които са били платени през годината и точните услуги. Ако не Ви изпратят резюмето, поискайте го.

На бизнесмен от Аликанте през 2013г. са му върнати 38.000 евро заради взети комисионни, по-долу Ви оставям линк за статията.

http://www.levante-emv.com/economia/2013/07/18/autonomo-logra-recuperar-38000-euros/1017510.html

814540954_20997Статията подготви Адвокат Елена Савова, Аликанте

Юридически услуги в областта на семейното, наследственото, трудовото, наказателното, административното и търговското право.

За контакти на адрес: Plaza de la Generalitat 2, 2º A, C.P. 03570 VILLAJOYOSA (ALICANTE).

E-mail: eivanova-savova@icali.es                                                                                                              Тел. 642 31 80 38

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>