Испания на бунт срещу банките

Заради конфискация на дома й 53-годишна испанка се самоуби в петък.

Амая Егана сложила край на живота си в град Баракалдо в Страната на баските – краен акт на отчаяние, потресъл иберийската държава и предизвикал вълна от гневни протести по улиците на Мадрид, съобщи ТВ Европа.

Тя скочила от терасата на четвъртия етаж на сградата, в която живеела, след като съдии изпълнители пристигнали в дома й, за да я изведат от него.

Смъртта й предизвика хиляди испанци да излязат по улиците в петък вечер, съобщи в. “Стандарт”. Те протестираха срещу конфискацията на ипотекирани жилища в условията на масова безработица и икономическа криза.

“Това не е самоубийство, а убийство”, скандираха протестиращите по улиците на Мадрид и Баракалдо. Офисите на няколко банки бяха нашарени с надписи “Убийци”, “Срам” и “Виновни”.

Премиерът Мариано Рахой заяви, че правителството преговаря с опозицията за гласуване на промени в законодателството, които временно да преустановят отнемането на жилища на кредитополучатели.

Рахой каза още, че тази практика ще бъде най-вероятно прекратена.

“Проведохме разговори с основната опозиционна партия – Социалистическата. Надявам се да постигнем споразумение в понеделник по някои мерки, както и за временното спиране на отнемане на жилищата от хора, които не са платили вноски по ипотечните си кредити. Тази практика на банките засяга тежко най-уязвимите на кризата семейства”, каза той.

Миналия октомври в Гранада се самоуби възрастен мъж, преди да бъде изгонен от дома си заради просрочена ипотека.

На ден в Испания банките изземват жилищата на 500 испанци със затруднения в плащанията на заемите си

През първата половина на 2012 г. 50 000 души за изгубили къщите и апартаментите си.

Заради рекордно високата безработица и обедняването на населението политици, юристи и социални групи настояха законодателството, засягащо кредитната политика на банките, да се промени, за да облекчи пострадалите испанци.

Според сега действащия закон въпреки конфискацията на жилището му, кредитополучателят продължава да дължи парите от ипотеката си на банката.

/vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>