Испания: Моряците от кораба ”Св. Николай” изпуснаха срока за обжалване

Българските моряци от кораба “Св. Николай”, които бяха арестувани в Испания за трафик на кокаин, са получили обвинителни актове, но са пропуснали 3-дневния срок за обжалване, съобщиха пред ТВ7 роднини на задържаните.

Пропускането на срока за обжалване е вследствие на факта, че документите са били връчени на испански език и моряците не са успели да разберат написаното в тях. Заради липса на преводач те не са могли да общуват пълноценно и със служебните си защитници, допълват техните близки.

Мотивите, посочени в обвинителните актове, са напълно неубедителни, коментира адвокатът – специалист по морско право, Владимир Владимиров. По думите му основният аргумент за вината на нашите моряци е, че някои от тях разполагали с мобилни телефони, флашки и лаптопи. Юристът допълва, че подобно обвинение звучи скалъпено и по никакъв начин не мотивира задържането на българските граждани.

Роднините на моряците имат съмнения, че не е направена експертиза на иззетия от борда на кораба наркотик, за да се докаже откъде е идвала и за къде е била предназначена стоката. Антоанета Николова, близка на задържания капитан на кораба Иван Станчев, коментира, че това е товарен кораб и моряците не са длъжни да знаят какъв е товарът. Тя е категорична, че те не са отговорни за престъплението, което им се приписва. Адвокат Владимиров цитира представители на посолството ни в Испания, според които страната ни се намира в изолация от следствените действия.

В средата на август испанската полицията спря кораба “Св. Николай”, плаващ под български флаг, на около 80 километра от брега на Кадис. След претърсване на него бяха открити и иззети около 3 т кокаин. Вследствие бяха заловени 31 души, сред които капитанът Иван Станчев и 21 българи. Българските моряци останаха в ареста с обвинение в застрашаване на общественото здраве, с уточнение “наркотрафик”, и се даде ход на разследването, което може да продължи месеци и дори години. В края на септември разследващ екип от България замина за Мадрид, за да разпита задържаните там български моряци от кораба “Св. Николай”.

Според испанското законодателство срокът, в който задържаните могат да останат в ареста без присъди, е 2 години, които е възможно да бъдат продължени с още 2, след което задължително се изправят пред съда, посочва Дарик.

В момента българите са разпределени в четири затвора, но все още няма официално разрешение близките им да ги посетят.

/dir.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>