Испания – Легални ли са видеозаписите на работното място?

cctv_camera_housingТози въпрос винаги е бил спорен заради значението и тежестта си. Отговаряйки с да или с не е много лесно нечии интереси да се видят засегнати или което е по-лошо да бъдат нарушени правата на някой гражданин.

За да бъде наистина легален записа и да може да се използва по своето предназначение, трябва да бъде направен в точния момент, с точна цел, както и да отговаря на други специални изисквания.

В тази статия ще се спра основно на видеозаписите в трудовата сфера защото са едни от най-честите, най-оспорваните и напоследък най-използваните за доказателства например в случаите на уволнение.

В това отношение се произнася Конституционния Съд на Кралство Испания в решение от 03.03.2016 в което разсяснява въпроса с инсталирането и ползването на камери на работните места, като предварително, в друго свое решение, Съда установява като основно изискване за поставянето на камери на работното място персонала да бъде уведомен за постяването и целта на дадените устройства.

Накратко, гореспоменатото решение слага край на случая в един магазин за дрехи, в който всичко върви нормално до момента в който работодателя си дава сметка че се случва нещо нередно зад касите. Следователно решава да вземе мерки слагайки камера на витрината, която да сочи към касите и съответно слага табелка с обозначение че в помещението има записващи видеокамери, но не прави устно предупреждение. Скоро след това вижда че проблема е в едната от работничките която системно си присвоява пари от оборота, която по-късно бива уволнена въз основа на записите.

Работничката от своя страна оспорва уволнението до последна инстанция, твърдейки че са нарушени редица от нейните права като честта, неприкосновеността на личния и живот и достойството и.

Накрая Съдът установява че записа е напълно легален тъй като устройството е поставено с чиста трудова цел, само и единствено да се следи дали се извършва възложената работа и относно предварителното предупреждение се отсъжда че табелката е напълно достатъчна като източник на информация за съществуването на камерите.

Като заключение можем да кажем, че в тези случаи видеозаписите са напълно легални защото чрез тях се следи развитието на труда и тяхната цел е само и единствено спазването на трудовия договор без да се навлиза в личния живот на работниците и без да се наранява тяхното достойство и неприкосновеността на личния им живот, което в никакъв случай не означава че може да се злоупотребява.

Друг много оспорван въпрос по отношение на записите в трудовата сфера е този на разговори между работодател и работник или двама работници от фирмата, например в случаите на психически тормоз. Тези записи не са нелегални ако записващия е участник в разговора и могат да бъдат използвани като доказателство в евентуален процес, тъй като ако записва външен човек, неучастващ в разговора, тогава доказателството няма да бъде прието тъй като нарушава неприкосновеността на личния живот на всеки от участниците.

814540954_20997Статията подготви: Адвокат Елена Савова, Аликанте

Юридически услуги в областта на семейното, наследственото, трудовото, наказателното, административното и търговското право.

За контакти на адрес: Plaza de la Generalitat 2, 2º A, C.P. 03570 VILLAJOYOSA (ALICANTE).

E-mail: eivanova-savova@icali.es                                                                                                              Тел. 642 31 80 38

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>