Испания – Как да реагираме при внезапно уволнение от работа?

Que-se-obtinene-si-se-gana-una-demanda-por-despido-improcedenteУважаеми читатели,

с днешната статия моята цел е да направя един малък наръчник чието съдържание да обхваща най-важните неща, които трябва да знаем ако ни сполети внезапно уволнение и как да реагираме в различните ситуации.

Едно уволнение дори в някои случаи да е облекчение ни оставя с горчив вкус в устата, от една страна заради самата ситуация и от друга ако  дълго време сме работили в една фирма и сме се старали изведнъж без ясни и точни причини работодателите решават да ни прекъснат договора.

От своя страна уволнението също може да е напълно оправдано, но само при определени условия които далеч не зависят от желанието на началника да ни освободи от работа. Сред тези причини фигурира кражбата, независимо дали се е случило веднъж или се случва системно, неоправданото отсъствие от работа, постоянните закъснения, отказ да изпълняваме задълженията на работното си място или умишленото неправилно извършване на работата, конфликтивност и т.н.

despedidoКак да познаем кога сме станали „жертва”  на незаконно уволнение?

На първо място не би трябвало да ни уволняват без основателна причина т.е. всяко безпричинно уволнение което е незаконно.

От друга страна, работодателя освен да е посочил причината поради която ни уволнява в документите които ще спомена по-долу трябва да е изпълнил и своите формални задължения.

Кои са те?

В момента в който ни съобщават че вече не работим във фирмата трябва да ни предоставят следните документи „carta de despido” и “documento de saldo y finiquito”. В първия документ трябва да фигурират причините поради които вече не работим във фирмата а във втория обезщетението което ни се полага в зависимост от времето което сме работили за него и типа на нашия договор, но не само в цифри а и документ който да доказва че тази сума ни е дадена, дали е в брой, с чек или чрез банков превод е без значение.

Отклонявайки се леко от темата ще Ви обясня накратко нещо важно което от своя страна поражда много съмнения. Обезщетението за незаконно уволнение и finiquito не са едно и също нещо. Докато обезщетението ни се полага само и единствено при незаконно уволнение и се базира на периода прекаран във фирмата и договора ни, така нареченото „finiquito” ни се полага винаги, дори когато напускаме работа тъй като то е сформирано от дължимата сума в качеството на заплата за последните работени дни или месец, отпуск ако не сме ползвали, допълнителни часове, часове нощен труд и т.н.

Връщайки се на незаконното уволнение много е важно да имаме предвид, че не е валидно устното уволнение, например по телефона, нито по whatsapp с едно съобщение, нито по който и да е друг начин освен давайки документите, които от своя страна можем да не подпишем и разбира се дължимата сума.

despido-laboralВ случай че не изплащат всичко дължимо или отказват директно да ни платят по-добре да не подписваме или да напишем „no conforme” и тогава да сложим подпис, тъй като така си оставяме отворена врата за по-нататъшен иск.

Ако са ни предоставили документите и не сме подписали или сме подписали казвайки че не сме съгласни срока е от 20 работни дни ако желаем да действаме, веднъж минал срока вече нямаме право на обезщетение, обаче все още имаме право на “finiquito” тъй като срока да го поискаме е от 1 година.

И на последно място, но не по маловажност бих искала да Ви посъвествам за случаите в които Ви кажат че сте уволнени докато не дадат документите най-добре е да продължите да ходите на работното място дори да не позволяват да сте там или да работите, тъй като ако спрете да ходите без да има нищо формално, автоматично освобождавате работодателя от плащане на обезщетение казвайки че причината за уволнението е изоставяне на работното място.

  • 294069_10150358869404771_2133947225_n-225x300Статията подготви: Адвокат Елена Савова, Аликанте

  • Контакти на тел. 722 20 53 44 и eл. поща: eivanova-savova@icali.es
  • Адрес: Plaza de la Generalitat, 2, 2º A, Villajoyosa (Alicante

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>