Испания – Как да взема постоянно НИЕ (NIE), като регистрирам фирма ЕТ (Autónomo)?

nieimagesКак да взема постоянно НИЕ (документ, който ми дава право на пребиваване и работа в Испания), като регистрирам фирма ЕТ (Autónomo)?

Ако нямате Предварителен договор за работа за минимум 3 месеца на пълен работен ден и искате да си изкарате постоянно НИЕ можете да кандидатствате и чрез регистриране на фирма ЕТ (Autónomo).

За да се регистрира Autónomo е необходимо да имате валидно времненно НИЕ, което може да се издаде само срещу лична карта.

Този начин е лесен и икономичен. Не е нужно да се декларира начален капитал на фирмата! За самата регистрация на ЕТ (Autónomo) няма държавни такси.

Нужно е да регистрирате такава фирма и да платите само 3 месечни осигуровки, които за първа регистрирана фирма в Испания са 54 евро на месец.

Добре е преди регистрацията в Данъчното да се консултирате за различните данци, тъй, като за различните видове дейност са различни. За някои дейности има модули (патентен данък), а за други данък печалба от 15 или 20 %.

Регистрация на Autónomo (Alta) се прави първо в Данъчното и става на момента, след, което се регистрира фирмата и в Социалното Осигуряване, което ви  е по адресна регистрация.

От там се взема и Социално осигурителен номер. Избира се в, коя работническа клиника (Mutua) ще бъдете зачислени, по адресна регистрация или най-близката такава. Необходима е в случай на трудова злополука или, ако излезете в болнични.

Посочва се и на каква осигуровка искате да се осигурявате, дали на минимална или на по-висока. Минималната осигуровка за първите 6 месеца е 54 евро на месец, за следбащите 6 месеца е 134 евро на месец, след това още 6 месеца по 185 евро на месец и накрая става нормална месечна от 265 евро. Необходимо е да имате и испанска банкова сметка, която да посочите в Социалното Осигуряване от, където да се теглят месечните осигуровки.

За отваряне на испанска банкова сметка е необходимо да имате временно НИЕ или в някои банки, може да се отвори с международен паспорт.

!!! Ако в Социалното Осигуряване ви кажат, че трябва да се регистрира фирмата  само по интернет, тъй, като за всички с постоянно НИЕ е така, настоявайте, че с временно НИЕ системата не  дава възможност  да се регистрирате по инернет, като потребители на сайта на Социалното Осигуряване. Настоявайте, че за фирма за хора с временно НИЕ  е само в офиса на Социалното Осигуряване по адресна регистрация и трябва да го направят ръчно. Попълват се формуляри с вашите данни, дейност и т.н…

След плащането на 3 тата осигурителна вноска се взема бележка от банката за платените вноски и заедно с документите за регистрацията на фирмата от Данъчното и Социалното Осигуряване и адресна регистрация се представят в Полицията, като предварително се взема час за това.

original

sipСлед получаването на постоянното НИЕ, можете да кандидатствате и в Здравния център, който ви е по адресна регистрация за Здравна карта!

Като имате Постоянно НИЕ и Здравна карта можете да си закриете фирмата ЕТ и да се регистрирате на Трудовата борса (СЕРВЕФ), като безработни, тъй, като на регистрираните в Трудовата борса безработни им се запазват здравните права.

Закриването на фирма ЕТ (Baja) става отново на двете места в Данъчното и след това и в Социално Осигуряване и няма държавни такси.

На всеки 3 месеца трябва да пускате данъчни декларации, за печалба (IRPF) и ДДС (IVA), тъй, като всички фирми, включително и ЕТ в Испания са регистрирани по ДДС, а, ако нямате движение и дейност се пуска нулева данъчна декларация. Декларациите е добре да се пускат от счетоводител. На края на годината също се пуска годишна данъчна декларация по ДДС, а в началото на следващата година (Април, Май) годишна декларация Рента (Renta). Годишната и Рентата се пускат дори и да е затворена вече фирмата и са задължителни, ако през годината сте имали регистрирана каквато и да е фирма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>