Испания – Какво трябва да знаете при закупуването на употребяван автомобил

car salesРешението да закупим употребяван автомобил е много често срещана практика, в която винаги възникват многобройни въпроси свързани с мястото на купуване, документацията, данъците и т.н.

За начало трябва да решите от къде да си купите превозното средство, като разполагате с два варианта: от автокъща или директно от собственика.

- Ако се закупи от автокъща, ще имате право на 1 година гаранция, докато частните лица не дават гаранция, но носят отговорност за скрити дефекти, т.е. дефекти, които колата е имала в момента на закупуването и продавачът не е уведомил купувача.

- Покупко–продажбата между частни лица е освободена от ДДС, но трябва да се плати данък за прехвърляне на имуществото „Impuesto sobre Transmisiones Patrimoniales”.

След, като изберете автомобила, който искате да закупите, трябва да се проучат следните данни, преди подписването на договора:

- Консултация в Регистъра на моторните превозни средства на KAT „DGT”, за да получите справка за превозното средство и да проверите дали има глоби, запор или такси, кой е собственикът и т.н. Тази справка може да бъде поискана в службите на КАТ (DGT) или директно онлайн на сайта www.dgt.es. Тази стъпка е препоръчителна, за да се избегнат неприятни изненади след покупката.

- Уверете се, че е платен пътният данък.

- Освен това проверете дали превозното средство е преминало технически преглед „ITV”.

- Наред с другите документи трябва да поискате и сервизната книжка. След, като се направят необходимите проучвания, може да се продължи с подписването на договора от двете страни. Препоръчително е, преди да се подпише, този договор да бъде изготвен или разгледан от компетентно лице.

Ако покупко-продажбата е между частни лица, ще се пристъпи, към ликвидацията на данъка върху прехвърляне на имуществото „Impuesto sobre Transmisiones Patrimoniales” в рамките на 30 дни от транзакцията.

3Стойността на данъка зависи от вида на автомобила, датата на продажба, на кратко, от стойността на закупения автомобил. Трябва да се представят следните документи в данъчното:

- Попълнен формуляр, който се дава от данъчното „Hacienda”.

- Фотокопие на личните карти (DNI) на купувача и продавача.

- Копие от договора.

- Фотокопие на разрешителното за движение по пътищата (permiso de circulación) и техническия лист.

Следващата стъпка е прехвърляне на колата на името на новия собственик, което е за сметка на купувача. Таксата варира всяка година и за настоящата 2015 г. е 53,40 € (с изключение на мотопедите, която е 26,70 €).

4Документите, които трябва да се подадат в КАТ (DGT) са:

- Формуляр за смяна на собственика подписан от купувача и продавача (може да се изтегли от уеб сайта на DGT или директно от службите на DGT).

- Фотокопие на личната карта на продавача.

- Документацията на превозното средство.

- Квитанция за платен данък или за освобождаване от данъка върху прехвърлянето, (който се плаща само в случай на покупко- продажба между частни лица).

Ето и няколко съвета в случай, че сте в позицията на продавача:

 В момента на предаването на превозното средство трябва да имате договора за покупко-продажба или фактура, че колата е платена както и фотокопие от документа за самоличност на купувача.

 Ако след 15 дни от транзакцията, купувачът не е изпратил копие от разрешителното за движение по пътищата (permiso de circulación), удостоверяващo, че превозното средство е вече на негово име, продавачът трябва да отиде в КАТ (DGT) и да попълни „Уведомление за прехвърляне на превозно средство” (Notificación de Transmisión de Vehículos), за да съобщи, че е продал автомобила. Тези изисквания се прилагат при закупуването на всички видове превозни средства.

За всички процедури в КАТ (DGT) е задължително да се запише час, чрез интернет или по телефона на номер 060.

SRC2458-Baja-2Статията изготви: адвокат Нели Костадинова

Адрес на кантората в Гандия: C/ Ciudad Laval, 33 entresuelo.

Адрес на кантората във Валенсия: Avd. Blasco Ibáñez 142, 1º 1ª (на 10 мин. от Генералното консулство на България).

За контакти: моб. 662 258 280; тел/факс 963 710 008;

Ел. поща: nelimitkova@icav.es

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>