ИСПАНИЯ – КАКВО МОГА ДА НАПРАВЯ АКО СЪМ САМООСИГУРЯВАЩО СЕ ЛИЦЕ И СЕ НАЛОЖИ ДА ПРЕКАТЯ СВОЯТА ДЕЙНОСТ?

Jarl Bike MechanicСкъпи читатели, този път избрах точно тази тема защото на фона на кризата през, която преминава трудовия пазар и дадените обстоятелства, много хора се видяха задължени да потърсят в самоосиругяването начин на придобиване на доходи и въпреки, че закона е в сила от няколко години все още не е толкова разпостранено какво можем да правим и на какво имаме право, ако се самоосигуряваме.

Както знаем този вид осигуряване до преди няколко години не предлагаше същото финансово покритие, както ако работим за някой. Освен покритието за професионална и обща болест, трудова и битова злополука, от няколко години насам самоосигуряващите се лица също могат да изберат част от осигуровката да се отделя за финансова помощ в случай, че се наложи да прекратят своята дейност.

За да знаем кога точно имаме право на помощ трябва да направим кратък анализ на една от най-важните точки в закон 32/2010 или по-точно член 5 в, който се описва какво се разбира под прекратяване на дейност., като под това разбираме прекъсването по следните причини:

  1. Икономически, технически, продуктивни или проблеми в самата организация, които определят дейността, като нежизнеспособна. В случаите в, които става дума за търговски предприятия, тези трябва да бъдат затворени или прехвърлени на трети лица по време на получаване на помощите. Под горе споменатите причини се разбират и случаите на загуби в продължение на 1 година надвишаващи 10% от доходите изключвайки първата година на дейност, от своя страна също са такива случаите в, които сме част от изпълнителен процес и дълга е най-малко 30% от печалбата за предната година или съответното обявяване в несъстоятелност.

  2. Бедствие, което ни задължава да прекъснем временно или постоянно дейността.

  3. Домашно насилие.

  4. Развод, ако бизнеса е бил на двамата.

  5. В случай, че лицето спре да е управител на дружество и не по свое желание.

  6. И при autónomo dependiente, когато се прекъсне договора с клиента от, който зависи с основателна причина или смърт, пенсиониране на последния.

Отговарящите на тези изисквания, на, които се налага да прекъснат дейността си, могат да се обърнат към съответната Mutua или SEPE, като ще имат право на помощите още от първия ден на следващия месец след прекъсването на дейността, можейки да се подаде молбата за помощи до последния ден на месеца след, който сме прекъснали, т.е., ако прекъснем през месец март, имаме срок до последния ден на април. В случай, че пропуснем срока поради каквито и да са причини, но отговаряме на всички други изисквания ще ни се намали помощта в зависимост от дните които сме закъснели.

За какъв период мога да ги получавам?

При изчисляване на периода през, който имаме право да получаваме тази помощ се вземат последните 4 години преди прекъсване на дейността и е най-важно поне 1 от тях да е непосредствено преди молбата, като ще се имат предвид само и единствено осигуровките, които са платени, като самоосигуряващо се лице независимо от тези които са плащани когато сме работили за някой. И освен осигуровките, продължителността на помощта също зависи от периода. Например:

 

Месеци осигуровки

Месеци помощи

12 и 17

2

18 и 23

3

24 и 29

4

30 и 35

5

36 и 42

6

43 и 47

8

48 и над

12

 

Веднъж взети тези помощи можем пак да подадем молба, като отговаряме на изискванията и са минали поне 18 месеца от последните помощи, които сме получили.

В какъв размер?

Размера се изчислява, като се събере общата сума платена като осигуровки и се раздели на 12 месеца и 70% от получения резултат отговаря размера на помощите на, които имаме право.

Както знаем можем да се осигуряваме между една минималка и максимална сума, като тя играе ключовата роля в изчислението на бъдещите помощи.

Избирайки да плащаме осигуровки върху максимума позволен по закон, ще имаме право най-малко на 175% IPREM (532,51€), което ще рече 931,89 евро, освен случаите в, които самоосигуряващото се лице има деца на своя издръжка, в които тази сума ще се увеличи между 200 и 225% в зависимост от това колко са децата.

В противен случай, ако изберем да се осигуряваме върху минималната сума ще имаме право на 107% или 80% в зависимост от това дали имаме деца на своя издръжка или не.

814540954_20997Статията подготви Адвокат Елена Савова, Аликанте

Юридически услуги в областта на семейното, наследственото, трудовото, наказателното, административното и търговското право.

За контакти на адрес: Plaza de la Generalitat 2, 2º A, C.P. 03570 VILLAJOYOSA (ALICANTE).

E-mail: eivanova-savova@icali.es                                                                                                              Тел. 642 31 80 38

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>