Испания каза “Да” за независимостта на Шотландия

scotland4Испания обяви, че няма да налага вето в опит да спре независима Шотландия да се присъедини към ЕС – това е най-ясният сигнал досега, че Brexit смекчи дългогодишната опозиция на Мадрид, пише “Гардиън”.

Испанският външен министър Алфонсо Дастис заяви пред европейски издания, че правителството няма да блокира надеждите на Шотландия за членство в ЕС, въпреки че той подчерта, че Испания не приветства разпадане на Великобритания.

Министърът добави още, че Единбург ще трябва да внесе документи за членство в съюза – процес, който може да продължи няколко години.

Директно запитан дали Испания ще наложи вето на независима Шотландия да се присъедини към ЕС, Дастис отговори: “Не, ние няма да го направим”.

Обаче Мадрид е решен да не дава никаква възможност на Каталуния да постигне стремежа си за своя независимост, съобщава агенция Cross.

“Не искаме (шотландска независимост) да се случи. Но ако стане законно и конституционно, ние няма да го блокираме. Не насърчаваме разцепване на нито една страна членка, защото смятаме, че бъдещето е в различна посока”, поясни Дастис.

Преди първия референдум за шотландска независимост през 2014 година премиерът на Испания Мариано Рахой обяви, че отделяне на страната от Обединеното кралство би било катастрофа, която носи риск от дезинтеграция на Европа, но политическите сметки в Мадрид и Брюксел се промениха след референдума за Brexit.

РЕДАКТОР: КИРИЛ ХАРАЛАНОВ

© Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>