Испания и Финландия се споразумяха за гаранциите в замяна на спасителната помощ

Финландия и Испания се споразумяха за обезпечението, което Хелзинки иска от Мадрид в замяна на участието на скандинавската държава в спасителния план за испанските банки, предаде Ройтерс, като се позова на изказване на финландския финансов министър Юта Урпилайнен

Агенцията припомня, че Финландия настоява задлъжнелите държави от еврозоната да предоставят гаранции, когато им се отпускат спасителни заеми.

Мадрид и Хелзинки са се споразумели обезпечението да бъде в размер на до 770 млн. евро, като сумата ще бъде инвестирана в облигациите на петте най-големи държави от еврозоната.

В четвъртък парламентът във Финландия ще обсъди спасителната програма за испанския банков сектор, посочи Юта Урпилайнен.

“Надявам се, че финландският парламент ще одобри помощта за испанските банки, след като постигнахме споразумение за обезпечението”, коментира финландският финансов министър. “Сериозността на ситуацията изисква решенията да се взимат бързо”, допълни тя.

Междувременно икономическият министър на Испания Луис де Гиндос съобщи, че правителството не планира да затваря банки. Де Гиндос обаче влезе в противоречие с председателя на централната банка на страната, който вчера каза, че нежизнеспособните финансови институции ще престанат да съществуват.

По статията работи: Миглена Иванова
/investor.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>