Испания и Каталуния в борба за езика

imagesДокато бил млад учител в североизточната автономна област Каталуния по време на диктатурата на генерал Франко през 60-те и 70-те години на миналия век, Хоаким Аренас е могъл само тайно да преподава на каталонски език. Така започва един свой репортаж, посветен на нововъзникналите езикови проблеми между Испания и автономната област германската информационна агенция ДПА.

“Знаехме предварително кога пристигат инспекторите. Затова прекъсвахме часовете си по каталонски и се преструвахме, че работим нещо друго”, припомня си пенсионираният учител.

Аренас е един от бащите на сегашната образователна програма в Каталуния, в която се дава приоритет на изучаването на каталунския пред испанския език. Програмата вече успя да разпали “езикова война”, която е само малка част от “мегавойната” между Барселона и Мадрид, във връзка с плановете за каталунска самостоятелност.

Иначе самата област, която е населена с близо 7,6 милиона жители, отдавна се е превърнала в нарицателна с вечния си стремеж към независимост, каза Аренас в телефонен разговор за ДПА.

След победата на генерал Франциско Франко в испанската гражданска война и неговото идване на власт през 1939 г. по улиците се забранява да се говори на каталонски език, спомня си още Аренас. Скоро обаче забраната отпада, но хората, които продължават да говорят на каталонски в държавните институции, все още стават обект на атаки, а онези, които биха искали да дадат на детето си име.

Скоро обаче забраната отпада. Но хората, които говорят каталонски в държавни институции все още могат да бъдат обект на атаки, а тези, които искат децата им да носят истински каталунски имена, са заплашени с тежка битка.

Повече от три десетилетия след смъртта на генерал Франко през 1975 г., след като Испания даде на областта значителен суверенитет, Каталуния успя да си запази своя език. Днес той е основен и се говори практически навсякъде из областта.

Малко е известно, но каталунският се говори и в областите Валенсия, Балеарски острови и в Арагон, а също така и в части от Франция и Италия. Това прави общо над 10 милиона души по цял свят, посочва ДПА.

Испанското правителство смята, че Каталуния е отишла твърде далеч и с това поставя официалният испански език в неудобна позиция. Мадрид планира образователна реформа, която би принудила областта да използва испанският като основен език за учениците.

“Учениците имат конституционно право да учат испански език”, посочи за ДПА говорителят на министерството на образованието.

Каталунските власти обаче смятат образователната реформа като опит за подкопаване на културната им идентичност и причина за нарастване на сепаратисткото движение в богатата област, която вече на няколко пъти обвини за икономическите си проблеми властите в Мадрид.

Каталунският премиер Артуро Маас, когото критиците го обвиняват, че се опитва да отвлече вниманието от непопулярните бюджетни съкращения, обяви, че възнамерява да организира референдум за независимост, въпреки че Конституционният съд на страната го забрани.

Иначе над 40 процента от каталунците подкрепят независимостта, показва скорошно проучване по темата на ежедневника “Ел Паис”.

“Испанските власти водят война срещу каталунския език”, изригна министърът на образованието на областта, Ирен Рига.

По нейните думи управляващата Народна партия (НП) в Испания се опитва да засили обучението на аглийския език в училищата, с цел да се отслаби каталунския език и дори да смени името му.

Научавайки за обвиненията министърът на образованието Хосе Игнасио категорично ги отрече с мотива, че Каталуния използва езика като политически инструмент…

Каталунската езикова политика вече предизвика недоволството на много испанци, които живеят извън областта. “Бих се преместила в Каталуния, но това, че не знам  местния би ме изхвърлило от пазара на труда”, казва кубинската емигрантка Мирена. /КРОСС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>