Испания и Германия се обединяват срещу младежката безработица

índiceПравителствата на Испания и Германия подписаха днес споразумение, подкрепящо работата и професионалното обучение на млади испанци в Германия, тъй като трудно успяват да си осигурят бъдеще в родината си, в плен на рекордна безработица, предаде агенция “Франс прес”.

“Всяка година близо 5000 млади испанци ще могат да се възползват от различни възможности за професионално обучение в Германия или стабилни работни места за квалифицирани служители”, заяви испанскит министър на заетостта и социалната сигурност Мария Фатима Баниес Гарсия след среща в Мадрид с германската си колежка Урсула фон дер Лайен.

Подписаното днес споразумение включва “искрената и решителна подкрепа на германските държавни служби на младежите, които искат да се обучават или да имат квалифицирана работа в близките години”, допълни министърът.

Двете министерства се ангажират да установят тясно сътрудничество чрез обмен на информация за инициативите във всяка от страните в подкрепа на заетостта, съобщиха от кабинета на Фатима Баниес.

Германсият министър от своя страна подчерта, че в страната ѝ липсва квалифицирана работна ръка и има един милион незаети работни места, за които не се намират хора. Тя призова за създаване на европейска рамка в помощ на професионалното обучение.

Испания е затънала в рецесия и отчита историческо високо равнище на безработицата от над 27 на сто, която при младежите между 16 и 24 години достига 57.22%. /Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>