Испания има шанс да се измъкне от политическата безизходица

descargaЗа лидера на консерваторите в Испания Мариано Рахой вече се появи лека надежда, че ще успее да състави кабинет, след като една от партиите в парламента – „Гражданите“ (Cuidadanos), се съгласи да го подкрепи. Либералната партия, считана за един от естествените съюзници на Консервативната партия (PP), обаче постави някои изисквания за реформи, преди да започнат преговорите.

Рахой ще се допита до собствената си партия дали да приеме тези искания. Това ще стане на 17 август, съобщи Ройтерс.

„РР ще направи всичко по силите си, за да започне преговори с „Гражданите“. Нуждаем се от правителство възможно най-скоро“, коментира лидерът на Консервативната партия. Той обясни, че исканите промени са много сериозни, някои ще наложат промени в Конституцията.

Досега лидерът на „Гражданите“ Алберт Ривера коментираше, че няма да участва в преговорите при проучвателните мандати за съставяне на кабинет. Сега обаче той промени мнението си и заяви официално, че е отворен за преговори с Рахой, ако той приеме исканията за промяна. Сред тях например са за по-прозрачно финансиране на партиите.

Вече повече от 7 месеца Испания е в патова ситуация след резултатите от изборите и не успява да състави правителство. На два пъти Консервативната партия (PP) печели подкрепата на избирателите, но без пълно мнозинство в 350-местния испански парламент.

Преговорите на Рахой с лидерите на опозицията в лицето на социалистическата PSOE и Podemos („Ние можем“) не даваха надежда, че и този път Кралството ще успее да се сдобие с правителство. Консерваторите, които получиха първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, предупредиха, че Испания вероятно е изправена пред нови извънредни избори.

След последните избори през юни РР получи 137 депутатски места, PSOE – 85, Podemos – 71, а „Гражданите“ – 32. Сметките показват, че коалицията между консерваторите и либералите ще има подкрепата на 167 депутати в 350-местния парламент. Другите две партии – социалистическата и радикалната Podemos, също нямат достатъчно гласове, за да съставят стабилен кабинет.

Това означава, че за да продължи да управлява Мариано Рахой, който е временният премиер на Кралството, ще има нужда от гласовете на още няколко депутати. Липсата на редовно правителство може да постави под заплаха бюджетната процедура за следващата година.

Извън основните политически сили, в испанския парламент има още пет партии, които имат по по-малко от 10 места. Сред тях са политически сили, които настояват за независимост на Каталуния, нещо неприемливо за РР, както и Баската националистическа партия.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова
Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>