Испания изправена пред политическа парализа

0000287412-article2Снимка: bgonair.bg

Испания рискува да се изправи пред месеци на политическа парализа и разрушителен сблъсък с Германия, след като традиционната двупартийна система в страната бе разбита, пише британският в.”Телеграф”.

Изданието допълва, че политическото земетресение през почивните дни в една от страните от “голямата четворка” на еврозоната, е отзвук от шоковите вълни в Гърция и Португалия тази година.

Според британското издание това е напомняне, че отлаганото политическо напрежение от годините на икономическа депресия и масова безработица може да избухне, дори когато изглежда, че най-лошото е отминало.

Съществува огромна умора от строгите икономии. Като цяло Испания ясно залитна наляво. Все още левицата не е спечелила достатъчно гласове да формира правителство, казва пред Телеграф експертът Николас Спиро.

Според него проблемът е дали Испания е управляема. Всички партии са с извадени ножове и това може да продължи седмици, като не се вижда никакво устойчиво решение.

Междувременно продължават совалките за съставяне на правителство. Снощи испанският премиер Мариано Рахой предложи диалог с другите политически групи в страната. Той отбеляза, че протяга ръка само към партиите, защитаващи единството на Испания и нейните европейски задължения.

По-рано лидерът на испанската дясноцентристка партия Сиудаданос Алберт Ривера заяви, че неговата политическа сила, заела четвърто място на изборите, ще бъде в опозиция.

По публикацията работи: Василия Пейчева / Днес.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>