Испания излиза от рецесията догодина

imagesОчаква се брутният вътрешен продукт на страната през първото тримесечие на 2014 г. да се повиши с 0,5% на годишна база.

Испанската икономика ще излезе от рецесията и растежа ѝ ще се ускори през 2015 г., според прогнозата на 32-ма водещи икономически анализатори.

Брутният вътрешен продукт на страната ще нарасне за първи път от 2011 г. насам през първото тримесечие на 2014 г., постигайки покачване от 0,5% на годишна база. За сравнение предишната прогноза на анкетираните от Bloomberg експерти бе за ръст от 0,3 на сто.

През изминалия месец министър-председателят на Испания Мариано Рахой успя да убеди Европейската комисия (ЕК) да отложи с две години крайния срок за достигане на целта за бюджетен дефицит в съответствие с регламентите на съюза.

Според проучването испанският бюджетен дефицит ще се понижи до 5,6% от БВП през следващата година спрямо 6,5% през тази. Миналият месец анкетираните експерти прогнозираха дефицит от 5,2% за 2014 г.

Испанският министър на икономиката Луис де Гиндос заяви по-рано през месеца, че очаква икономиката на страната да надхвърли прогнозите за текущото тримесечие. Той също така потвърди ангажимента на правителството да повиши данъчните приходи в хазната преди 2015 г., когато ще бъдат следващите редовни парламентарни избори.

Все пак миналата седмица де Гиндос отхвърли призивите на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги за намаляване на “непродуктивните” разходи, което ще увеличи възможността за намаляване на данъците и ще стимули растежа. Министърът потвърди решението на Испания да набави около 30 на сто от средствата, необходими за намаляване на дефицита, чрез увеличаване на данъчните постъпления.

По-рано през месеца премиерът Мариано Рахой призова Марио Драги да въведе програма за насочване на кредити към малките и средни фирми в Испания, Италия и Португалия, което ще стимулира допълнително икономическата активност. /Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>