Испания излиза от програмата за спасяване на банковия сектор

zx450y250_1950172Испания официално излезе от програмата за спасяване на банковия ѝ сектор, одобрена през пролетта на 2012 година от еврозоната, обяви днес европейският фонд, който ѝ отпусна 41.3 милиарда евро, цитиран от агенция “Франс прес”.

“Спасителният план на Европейския механизъм за стабилност (ESM) за Испания приключва успешно днес. От началото му ESM е превел 41.3 милиарда евро на испанското правителство за рекапитализирането на банковия сектор. Испания няма да иска допълнителна помощна програма”, посочват от механизма в съобщение.

Както Ирландия преди това, Испания няма да има нужда от програма с предпазна цел. Ирландия излезе от спасителната програма на 15 декември, припомня ДПА.

“Това е впечатляващ успех”, коментира ръководителят на ESM Клаус Реглинг. Според него помощта от еврозоната е допринесла за рекапитализирането и преструктурирането на изпадналите в затруднения испански банки и днес те имат солидни основи.

“Въпреки предстоящите предизвикателства, аз съм убеден, че подкрепата на еврозоната, заедно със структурните реформи, ще позволи на испанската икономика да генерира съществен и стабилен растеж”, допълни той, приветствайки реформите на испанските власти и способността на населението да приеме временните трудности в името на устойчиво възстановяване на икономиката.

Четвъртата икономика в еврозоната понесе през 2008 година двойния удар от спукването на строителния балон и началото на международната финансова криза. Испания беше призовавана неколкократно да приеме план за възстановяване на икономиката, но поредните правителства, и леви и десни, всеки път отказваха.

През юни 2012 година Мадрид в крайна сметка се реши да поиска спасяване само на банковия сектор на страната единствено с помощта на еврозоната. Международният валутен фонд имаше само наблюдателна мисия в този план за финансова помощ – четвърти за страна от еврозоната от началото на дълговата криза.

Механизмът за стабилност ще продължава да работи с испанското правителство, за да се увери в пълното погасяване на заема в съответните срокове. /Източник: Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>