Испания – За първи път от 30 години: Дифтерия в Европа

094385a27dc134376975941a71a8ddb0/КРОСС/ За първи път от 30 години в Европа е регистриран случай на заболял от дифтерия. Четиригодишно момче в Испания е било диагностицирано със заболяването тази седмица. Поради липса на необходимото лекарство, преди ден е изпратено искане до всички европейски държави да доставят налични количества. Детето е било спасено с препарат с изтекъл срок, предложен от Франция.

За случая информира държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който уточни, че животоспасяващ антитоксичен серум е бил предоставен и от Русия.

Дифтерията е заболяване на дихателните пътища, при което, ако не бъдат взети спешни мерки, се стига до задушаване и фатален изход. За първи път от три десетилетия такъв случай е регистриран в Испания, заболяло е 4-годишно дете, информира д-р Ангел Кунчев: „Случаят е много показателен, защото става въпрос за завръщане на една забравена болест, в резултат на отказ на имунизация. Става въпрос за случай, който е регистриран в последните 48 часа – дете, заболяло от дифтерия. Колегите не са имали готовност, тъй като поради липса на случаи, не поддържат резерв от противодифтериен токсин. Въпреки това са успели да намерят такъв от Франция с изтекъл срок на годност, въпреки това е приложен и детето е още живо, но в много тежко състояние”.

Лекарите в Испания продължават да се борят за живота на момчето, заради което са им нужни допълнителни количества от животоспасяващия серум: „Поискаха от всички страни. Ние също можем да им предложим, доколкото разбрах Русия им е предоставила антитоксичен серум”.

Темата бе отворена по време на заседание на парламентарната здравна комисия, на което депутатите с 13 гласа „за” срещу едва двама „против” не приеха предложение на „Атака” за законови промени, чрез които задължителните ваксини за децата у нас да станат препоръчителни.

По време на заседанието ресорният министър д-р Петър Москов обяви, че намаляване на цените на клиничните пътеки, с цел икономии на средства в Здравната каса, за каквото се заговори, на този етап не е наложително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>