Испания: За първи път от 2008 г. безработни са под 4 млн. души

Работници окачват логото на банка CaixaBank пред нов офис в Ронда. Снимка: Ройтерс

 0000243791-article3

Нивото на безработица в Испания спада до най-ниското си ниво от пика на финансовата криза в края на 2008 г. насам. В периода между април до юни тя пада до 17,2 на сто, обяви националният статистически институт INE в четвъртък, цитиран от Ройтерс.

За първи път от четвъртото тримесечие на 2008 г. броят на безработните падна под границата от 4 млн. души.

Според INE 340 700 души са успели да намерят работа през този период, което е с с 8% по-малко в сравнение с първото тримесечие на годината. Понижението означава, че 3,91 милиона души са останали без работа, висока цифра, но най-ниската от началото на 2009 г.

По този начин страната успява да се справи по-бързо с намаляването на безработицата, отколкото очакваха експерти, подчертава информационната агенция. Въпреки това обаче тя е втората най-висока в Европа след тази в Гърция.

Като цяло Испания е имала 18,8 млн. мъже и жени на работа към края на юни, с 512 300 повече на година база.

Испанският премиер Мариано Рахой обещава да върне обема на заетостта на ниво над 20 млн. до 2020 г. – ниво, на което страната се радваше за последно, преди спукването на жилищния балон и рецесията през 2008 г. Нивата на заетост спаднаха до 17 млн. в най-лошия момент от кризата.

През пролетта пазарът на труда в Иберийската страна традиционно се развива по-добре, защото ключовият за икономиката туристически бранш осъществява сериозни назначения, за да посрещне тълпите туристи през лятото.

След няколко години на рецесия в последните месеци испанската икономика започна да се възстановява. Правителството очаква ръст на брутния вътрешен продукт от 3 на сто.

Премиерът Мариано Рахой обяви неотдавна, че кралството ще инвестира значителни по обем средства в уличната мрежа. През следващите три години трябва да бъдат построени нови 2000 км улици. Правителството смята, че това може да създаде около 190 000 работни места.

По статията работи: Бойчо Попов
Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>