Испания – За продажба или отдаване под наем на имоти вече е задължителен енергиен сертификат

imagesДокументът не е задължителен само за собствениците на имоти, които нямат намерение да ги отдават под наем и продават.

Испанските власти въвеждат задължителен енергиен сертификат като условие за разпоредителни сделки с имоти.

Всеки желаещ да отдава под наем или продава имот в страната след 1 юни тази година трябва да притежава сертификат за енергийни характеристики, съобщава онлайн изданието Global Property Guide.

Документът е част от нова инициатива на правителството, целяща да повиши информираността за влиянието на енергийно неефективните сгради върху околната среда.

От финансова гледна точка той ще е показател как може да се пести, ако собствениците, отдаващи под наем или продаващи имоти в Испания, направят някои малки промени по тях.

Сертификатът ще струва 300 евро и ще се издава от държавата.

Срокът му на валидност е 10 години, а при липсата му собствениците на имоти, които са осъществили някакви сделки с тях, могат да бъдат глобени със сума от 3 000 до 6 000 евро.

Документът за момента не е задължителен за собствениците на имоти в Испания, които не ги отдават под наем и нямат намерение да ги продават. /Инвестор.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>