Испания защити законово коридата

0265088001383826842_5127_600x458Въпреки противоречивите мнения за кърватата традиция, испанската корида ще продължи да съществува и да се развива. Испания обяви спорта за нематериално културно наследство, с което фактически го защити, пише германското списания Spiegel, цитирано от Стандарт Нюз.

Парламентът в Мадрид прие закон, с който поставя коридата под специална защита. Според данните проектът е минал през сената (горната камара на парламента) с гласовете на управляващите консерватори. Социалистите са се въздържали, а останалите партии са гласували против.

Законопроектът предвижда мерки за защита и подпомагане на коридата, като правителството обяви, че ще изготви национален план за целта. Заедно с това кабинетът ще настоява традиционното испанско забавление да влезе в списъка с нематериалното световно културно наследство на ЮНЕСКО. В него фигурират например аржентинското танго или тибетската опера в Китай.

Инициативата тръгна от петиция сред испанските граждани, под която се подписаха 600 000 души.

Коридата обаче е оспорвана традиция в самата Испания. В Каталуния тя беше забранена с решение на местния парламент още през миналата година. Решението беше последвано от дискусии по темата в цялата страна, имаше и протести на природозащитници.

Предаването на коридата на живо по телевизията беше забранено в продължение на шест години, но през септември 2012 г. правителството отмени ограничението. /Източник: Актуално

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>