Испания засилва мерките за сигурност

goescnp.es.tl
Испания ще запази контрола по сухопътните си граници с Франция и ще засили мерките за сигурност на летищата и в туристическите зони след атентата в Ница, при който загинаха най-малко 84 души, съобщи испанското министерство на вътрешните работи, цитирано от Франс прес.

Взето е решение да се запази граничният контрол на сухопътните граници с Франция, заяви министърът на вътрешните работи Хорхе Фернандес Диас пред медиите след извънредно заседание за оценка на равнището на заплахата. Граничният контрол вече е бил въведен за Евро 2016 и за колоездачната обиколка “Тур дьо Франс” и ще остане в сила до 26 юли.

Освен това е решено да се засили контролът над транспортната инфраструктура, особено по летищата и в районите, където се събират много хора, особено в туристическите обекти. Испания очаква рекорден приток на туристи, които избягват други страни, като Турция, в които се извършват много атентати, съобщават представители на туристическия отрасъл, цитирани от АФП.

По-рано днес заместник-премиерката Сорая Саенс де Сантамария заяви, че нивото на готовност за терористична заплаха ще остане непроменено. В момента Испания поддържа четвърто равнище на готовност от общо пет, което означава “повишен риск от атентати”. Петото равнище означава, че предстои извършването на атентат, припомня агенцията.

“Джихадисткият тероризъм никога няма да успее да промени нашите демократични ценности”, заяви испанският вътрешен министър след среща с представителите на основните политически партии, на която ги информира за последствията на атентата с камион, извършен в град Ница. (БТА)

По публикацията работи: Анисия Иванова

Днес.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>