Испания започна разследване за измами в Bankia

Върховният съд на Испания стартира разследване за банкови измами срещу Родриго Рато, бивш шеф на Международния валутен фонд (МВФ), който до скоро беше председател на частично национализираната Bankia, съобщава Financial Times.

Разследването срещу Рато и още 32-ма членове на висшия мениджмънт на Bankia вероятно е едва първата фаза на по-широко разследване, в което могат да се окажат замесени някои от най-известните имена на испанския политически и бизнес елит.

В сряда върховният съд на Испания обяви, че ще разгледа по същество делото, заведено от малка политическа формация и имащо за цел да установи дали Рато и други мениджъри на банката са отговорни за фалшифицирането на счетоводните й отчети, както и за подвеждане на инвеститори, след като Bankia беше листната на борсата в Мадрид месеци преди да се окаже, че трябва да бъде рекапитализирана с 23,5 млрд. евро.

Рато, бивш финансов министър на Испания, пое ръководството на Bankia през 2010 г. и форсира публичното предлагане на институцията по-малко от година преди банката да бъде принудена да поиска помощ от правителството.

Впоследствие Испания трябваше да потърси подкрепа за банков сектор като цяло, а европейските лидери да намерят начини за гарантиране на стабилността на банките в еврозоната.

Bankia, чието добро финансово състояние Рато нееднократно похвали преди спасяването й, беше създадена след сливането на 7 регионални спестовни банки, които агресивно предоставяха кредити, послужили за раздуването строителния балон в Испания.

Оттогава Bankia се превърна в символ на лошо управление в испанския финансов сектор.

По статията работиха: Георги Стоянов, редактор Венцислав Дяков
/investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>