Испания – Задълженията на шофьорите – АДВОКАТЪТ СЪВЕТВА

ranking-de-los-paises-con-peores-conductoresАДВОКАТЪТ СЪВЕТВА - Задълженията на шофьорите и съвети за безпроблемно пътуване

Лято е, отпуската наближава… Подготвяме куфара, за да се качим в колата и да отпътуваме нанякъде… Междувременно се срещаме с приятели и си позволяваме 1-2 бири, въпреки че трябва да шофираме. И така, ваканцията започва.

Статистически през летния сезон пътните инциденти се увеличават. Катастрофите с тежко ранени и дори с жертви са много повече, особено, ако сблъсъкът между двете коли е бил челен. През зимата сме много по-предпазливи на волана, дъждът и снегът предполагат да шофираме по-внимателно – нещо, което разсейващото ни лятното слънце и усещането за релакс преди почивката, не ни позволяват.

Кои са задълженията на шофьорите за едно сигурно и спокойно пътуване?

1. Шофьорската книжка

Шофирането без книжка е определено в испанския Наказателен кодекс като престъпление и се наказва със затвор. Наскоро ми се обадиха обезпокоени клиенти, чули новината, че могат да се проверяват нарушенията (пътни инциденти, глоби, катастрофи и т.н.), извършени в България или в друга страна-членка на Европейския съюз, чрез механизъм за сътрудничество между властите. Уважаемите читатели вече могат да са спокойни, защото Директива 2011/82/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 25 октомври 2011 г. за улесняване на трансграничния обмен на информация относно пътнотранспортни нарушения, свързани с безопасността по пътищата, беше отменена с решение от 6 май 2014 г. на Съда на Европейския съюз.

2. Застраховка на автомобила

Член 2 на Real Decreto Legislativo 8/2004 от 29 октомври определя задължителността на застраховката за всеки вид превозно средство. Не е задължително обаче да носите със себе си бележката за плащането. Освен вътрешното законодателство, което действа на територията на Испания, се прилага и Директива 2009/103/ЕО на Европейския парламент и Съвета от 16 септември 2009 г. относно застраховката „Гражданска отговорност“ при използването на моторни превозни средства и за контрол върху задължението за сключване на такава застраховка. По силата на този нормативен документ (и доста други, но да не объркваме читателя) испанските власти могат да проверяват наличието на такава застраховка, сключена в друга страна-членка на Европейското икономическо пространство. Една от целите на директивата е да се даде възможност за свободното движение на превозни средства на територията на европейската общност.

Какво е „зелена карта”? Това е международен сертификат, който удостоверява дали моторното превозно средство има валидна застраховката и дали полицата покрива територията на друга държава. Обикновено получаваме тази карта, когато сключим застраховката за автомобила си. Испанските застрахователни компании обаче не са задължени да я предоставят, каквато е практиката в останалите страни-членки.

Certificado Internacional de Seguro удостоверява, че сте носител на „зелена карта”, когато шофирате колата си в страна от Европейския съюз, и указва, че тя отговаря на изискванията на испанския Закон за гражданската отговорност и застраховката на МПС.

Не е необходимо да го носите със себе си (според международно споразумение, подписано от много страни, сред които Испания и България), но аз винаги съветвам клиентите си да имат този сертификат под ръка, защото всички полици на застраховката на автомобила, издадени в една страна-членка на ЕС, гарантират минималното покритие, определено от закона.

Какво се случва, ако застраховката за гражданска отговорност не е подновена? Ако властите установят това за една кола с чуждестранна регистрация, която е паркирана, могат да наложат забрана за движението й и да наредят преместването й в специален паркинг, като предпазна мярка (art. 6 del Reglamento del seguro Obligatorio de Responsabilidad Civil en la Circulación de Vehículos a Motor; RD Leg 8/2004 art 2;  Capitulo 2, art 1. Del  RDLeg 339/1990, de 2 de Marzo) и да наложат съответната санкция.

Ако пък шофирате без задължителната застраховка, глобите в Испания са до 3005 евро.

3. Винаги, когато пътувате, трябва да носите със себе си документите за преминат успешно задължителен технически преглед, както и лепенката от ITV, поставена на в дясно на предното стъкло на автомобила. Ако не е залепена, глобата е 200 евро.

4. Трябва да сте платили общинския данък за колата си. Не е задължително да имате бележката за плащането, но при всички случаи е добре да я държите в автомобила си.

* * *

Ето и няколко съвета в случай на пътен инцидент:

За съжаление, въпреки всички мерки за сигурност и спазването на задълженията, регламентирани от властите, можем да станем жертви или да предизвикаме пътен инцидент или злополука.

Един съвет за пешеходците, които са блъснати от кола или от колоездач: в тези случаи вие също може да получите обезщетение, въпреки грешното мнение, което битува в обществото. Много е важно да имате черно на бяло колко са ви стрували услугите, получени в спешната помощ, например, както и да разполагате с данните за контакт със свидетел на местопроизшествието (ако е имало такъв).

Ако, например паднете и се нараните при пътуване с автобус, също може да подадете жалба и да претендирате за обезщетение.

Често имам случаи, когато в колата пътува семейство, шофира например жената и се удря с автомобила в някакъв обект. Тогава съветвам мъжът да подаде жалба срещу съпругата си, която е шофирала, защото само така може да претендира за обезщетение като спътник (което застраховката покрива). Знам, че звучи абсурдно, но в тези случаи се стига до извън съдебни споразумения със застрахователната компания, и така мъжът получава обезщетение.

gafas-al-conducir

Прилагам списък с осемте най-важни неща, които всеки шофьор трябва да знае, ако претърпи пътнотранспортно произшествие в Испания:

1. Да се обадите на 112 и да изиска присъствието на Policía Local или Guardia Civil, които да извършат атестацията.

2. Да поискате медицинска помощ на мястото на инцидента или превоз до най-близката болница, отново обаждайки се на телефон 112. Трябва да пазите всички документи, свързани с нараняванията в следствие на катастрофата и последвалата временната нетрудоспособност, които ви издадат от лечебното заведение и от личния лекар. Ако обаче пристигналият екип на спешна помощ прецени, че няма нужда да ви транспортират до лечебно заведение, е много важно сами да отидете до болницата и да поискате да ви прегледат.

3. Да имате данните на свидетелите на инцидента (име, адрес и телефон).

4. Да запишете всички данни за другата кола, участвала в пътното произшествие (марка, модел, регистрационен номер, застрахователна компания, номер на полица), както и на замесените лица (имена, номер на документ за самоличност, адрес и телефон).

5. Вие и другият шофьор трябва да попълните информацията за инцидента в специалната бланка (т.нар. parte) и да съобщите за това на застрахователната си компания възможно най-бързо, обаждайки се по телефона.

6. Да подадете жалба в Policía Local или в Guardia Civil. Може да направите това и в съответния Съд.

7. Може да предявите претенции за щетите по автомобила си, но трябва да имате фактури за направен ремонт или оферта от някой сервиз за извършването му, в които да фигурират вашите имена. (Физическите наранявания по време на катастрофа и на трудови инциденти ще са обект на разглеждане в друга статия, поради сложността на материята. )

8. Да се свържете с адвокат, който да ви информира подробно за правата ви, и който може да ви представлява пред застрахователната компания. За много от тях това е нещо ново, защото в договора за застраховка това не е уточнено много ясно. Напълно спокойно може да ангажирате адвокат, който няма нищо общо с вашата застрахователна компания. Трябва да имате предвид, че адвокатът на застрахователната компания работи за нея, а тя от своя страна има интерес да ви обезщети с възможно най-малката сума за причинената щета. Освен това доста често двете страни при пътния инцидент ползват услугите на една и съща застрахователна фирма и се получава абсурдната ситуация – компания XХХ срещу компания XХХ. Така че, представете си последствията за застрахования (в случая вие).

Какво да правим в случай на пътнотранспортно произшествие в чужбина или на испанска територия, но между коли с чужда регистрация?

При подобни ситуации трябва да се обърнете към Oficina Española de Aseguradoras de Automóviles (OFESAUTO), която се занимава със зелените карти при застраховките. Към нея трябва да отнесете не само претенциите си за обезщетение при инциденти в Испания, но и тези за инциденти, случили се в чужбина.

chauffeur_driver_car

София Николаева - Тел. 681 046 960 - Адвокат и данъчен консултант

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>