Испания заделя повече средства за Каталуния в бюджета си за тази година

Снимка: Архив Ройтерс

 0000275264-article3Испанското социалистическо правителство на малцинството предложи днес рязко повишение на разходите за Каталуния в проектобюджета за 2019 година, който се нужда от гласовете на партиите от областта, за да бъде приет, предаде Ройтерс.

Правителството на премиера Педро Санчес цели да увеличи финансирането на Каталуния до 16,8 процента от общите регионални разходи за 2019 година спрямо 13,1 на сто за миналата година според проектобюджета.

Регионът, който влезе в сблъсък с Мадрид заради желанието си да се отдели от останалата част на Испания и да бъде независим, ще получи малко над 2 милиарда евро (2,3 милиарда долара) от централния бюджет като част от увеличения дял на средствата плюс още 200 милиона евро, според документа.

Инфраструктурното финансиране за Каталуния ще бъде по-голямо от този тип финансиране за Андалусия, която е най-населената испанска област от общо 17-те.

Правителството на Санчес разполага само с 88 места в 350-местния парламент, което го прави зависимо от регионалните партии за приемането на всеки закон.

Бюджетът за тази година е най-голямото изпитание за правителството, което дойде на власт през юни. Ако не бъде приет, автоматично влиза в сила бюджетът за миналата година, а Санчес може да бъде принуден да насрочи предсрочни избори.

Европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси каза днес на пресконференция в Париж, че процедурата за прекомерен дефицит срещу Испания може да приключи през март, предаде ТАСС.

Той каза още, че Европейската комисия продължава да следи отблизо финансовата ситуация в Италия, чийто бюджет за тази година Еврокомисията одобри трудно. Подобен е случаят и с Франция, която от два месеца е разтърсвана от протестите на “жълтите жилетки”. /БТА/

По статията работи: Виктория Тошкова
ИНВЕСТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>