Испания е сред европейските страни, които потребяват най-много енергия

21_5c8s41EPA/БГНЕС

Испания е сред европейските страни, които потребяват най-много енергия. Страната обаче не успява и то в значителна степен да покрива нуждите си.

Това показва колко важно е за нея да засили връзките със съседки като Франция, отбелязва Франс прес, цитиран от БТА.

През 2013 година 46,5 милиона жители  на Испания са изразходили 118,6 милиона тона петролен еквивалент, според най-нови данни на министерството на промишлеността. Това нарежда Испания след Германия, Франция, Великобритания и Италия, сочи статистиката на Евростат.

Мадрид е силно зависим от вноса, като той представлява 71 процента от енергийното потребление спрямо 53 процента средно за ЕС. Също като съседите си, Мадрид внася почти целия петрол и природен газ, от които се нуждае. Петролът обхваща над половината от енергийния разход на Испания, а газът – близо 18 процента, според промишленото министерство, пораждайки търговски дефицит от 41 милиарда евро. Алжир е най-големият доставчик на природен газ за Испания чрез подводен газопровод в Средиземно море.

Днес френският премиер Манюел Валс ще открие в Перпинян, Испания, високоволтов далекопровод с напрежение 1400 мегавата, който ще удвои капацитета на връзката между Франция и Испания. След това ще се срещне с испанския си колега Мариано Рахой в Пералада, от другата страна на границата.

Източник Дир.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>