Испания е на прага на нови предсрочни избори

Мариано Рахой. Снимка: Ройтерс

 0000223802-article3

Испания е на прага на нови предсрочни парламентарни избори, след като Мариано Рахой не успя да си осигури подкрепата на парламента и във втория вот на доверие, съобщи Ройтерс.

След предсрочните избори през юни Консервативната партия намери партньор в лицето на либералната партия “Гражданите”  (Cuidadanos), но общите гласове на двете партии отново се оказаха недостатъчни.

В първия вот на доверие, провел се в сряда, Рахой получи 170 гласа “за” в 350-местния парламент. Днес резултатите от гласуването се повториха.

Консерваторите имат 137 депутати в парламента, а по-малкият им партньор – само 32-ма. “Гражданите” са четвъртата по голема партия в испанския парламент.

Втората по големина партия в парламента е социалистическата (PSOE) на Педро Санчес, който на няколко пъти отхвърли предложения на Рахой за широка коалиция.

Представителите на партията гласуваха против нов кабинет на консерваторите заедно с радикалната Podemos (“Ние можем”) и няколко по-малки партии от Баската автономна област и Каталуния.

PSOE има само 85-ма депутати и на този етап изглежда малко вероятно да успее да събере нужните гласове за сформиране на кабинет. Ако нито една от останалите партии в парламента не успее да състави правителство, испанците ще трябва отново да отидат до урните – за третипът в рамките на по-малко от година.

След изборите през декември 2015 година управляващата Консервативна партия не спечели мнозинство, а лидерът й Мариано Рахой не успя да намери партньори и се отказа от мандата, още преди да поиска вот на доверие от депутатите.

След изборите през юни партията на Рахой отново е първа, но въпреки че подобри резултатите си, отново не си осигури мнозинство в парламента.

По статията работи: Деляна Петкова
Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>