Испания е най-желаната дестинация за инвестиции в бизнес имоти в Европа

1085825Испания е най-желаната дестинация за инвестиции в бизнес имоти в Европа, следвана от Германия, посочва се в доклад на консултантската компания Knight Frank, цитиран от онлайн изданието property-magazine.eu.

Компанията е анкетирала 150 глобални инвеститора. От тях 27% заявяват, че Испания е най-предпочитаната от тях дестинация през следващата година. Това е още един знак за набиращото скорост възстановяване на пазара в страната на фона на атрактивните цени.

Малко над една четвърт от анкетираните посочват Германия като основна своя цел. Резултатите отразяват позитивните нагласи към пазара в страната, които не пресекнаха дори по време на кризата. Само през първото полугодие в бизнес имоти в Германия са инвестирани 30 млрд. евро, което е с 35 на сто повече спрямо първата половина на миналата година.

Третата най-желана дестинация е Великобритания със 17,4% от анкетираните инвеститори. Следва Бенелюкс с 8,4%, Франция с 5,8%, Полша с 5,1%, другите страни от Южна Европа – 3,6%, държавите от Централна и Източна Европа – 3,6%.

На дъното е Русия с 2,2% от анкетираните.

Конкретно за Германия, освен бизнес имотите, изключително атрактивен за институционалните инвеститори е и жилищният сектор, включително и подценените досега сегменти, като студентските жилища, микрожилищата и достъпните жилища, пише онлайн изданието propertyeu.info.

Големите германски градове привличат все повече работна ръка и студенти. Студентите в страната са над 2,7 млн. души, а университетите не подпомагат настаняването. С оглед на това, че учащите се увеличават, очаква се и търсенето на студентски жилища да расте.

Напливът на имигранти към Германия също променя динамиката на пазара. Очаква се и актуалната бежанска криза в Европа да има силно отражение върху жилищния пазар в Германия.

Най-засилено търсене се очаква да има в сегмента на достъпните жилища, особено в най-големите градове. Очаква се и по-засилена подкрепа на правителството в този сегмент от пазара, както и все по-малко пречки пред финансирането на проекти в сектора.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова / Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>