Испания е една стъпка по-близо до ограничаване правото на жените на аборт

zx450y250_2240120Противоречивият проектозакон, който ще сложи край на правото на жените в Испания да направят аборт по желание, е една стъпка по-близо до приемане. Вчера опитът на опозицията да блокира текста в парламента пропадна, съобщи Би Би Си.

Управляващата консервативна Народна партия разполага с мнозинство в законодателния орган и със 183 гласа “за” срещу 151 “против” отхвърли предложението на социалистите за оттегляне на внесения от правителството законопроект. Ако бъде окончателно одобрен, той ще ограничи правото на аборт на жените само до случаите на изнасилвания или когато те могат да представят доказателства, че бременността представлява сериозен риск за психическото или физическото им здраве.

Социологическите проучвания сочат, че 80% от испанците, включително вярващите католици, смятат поправката за ненужна. Нейните критици изтъкват, че тя ще принуди испанките да пътуват в чужбина, за да направят аборт. “Така ще се засили неравенството, а испанските жени още веднъж ще бъдат разделени на две групи: тези, които могат да отидат в съседна държава, за да се подложат на безопасен аборт, и тези, които не могат да си го позволят”, коментира Елена Валенсиано, заместник-лидер на социалистите.

Мярката се подкрепя от църквата, а според правосъдния министър Алберто Руиз-Галардон, който е сред най-големите й защитници, тя ще балансира правата на жените и правата на неродените им деца.

Анализаторите възприемат идеята като опит на премиера Мариано Рахой да привлече на своя страна дясното крило от своите съпартийци. В същото време социологическо проучване, изготвено за местния вестник El Pais, сочи, че според 68% от гласоподавателите на Народната партия жените трябва да имат правото да решават сами този въпрос.

Възмущението срещу законопроекта расте, като миналата седмица десетки жени в различни испански региони символично регистрираха имуществени права върху телата си.

“Омръзнало ни е да ни казват как трябва да се отнасяме със собствените си тела и това е начинът, по който решихме да изразим гнева си – чрез колективни и креативни действия”, заяви Йоланда Домингес.

Наблюдатели прогнозират, че в контекста на общественото недоволство е възможно правителството да внесе промени преди окончателното приемане на закона по-късно тази година. /Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>