Испания е готова за стрес тестове

0000159849-articleБанките в страната са стабилни и няма от какво да се притесняват, смята ръководителят на Banco Santander.

Испанските банки не само ще издържат на предстоящите стрес тестове, но и ще покажат едни най-добрите резултати, заяви председателят на борда на директорите на Banco Santander Емилио Ботин, цитиран от CNBC.

Изказването му идва в момент, когато кредиторите в региона очакват Европейската централна банка да обяви изискванията си за предстоящите стрес тестове, имащи за цел да определят способността на банките да се справят в изострена икономическа ситуация.

„За Испания е много важно да се проведе стрес тест колкото се може по-бързо“, каза Ботин пред CNBC в четвъртък. „Ние ще сме начело. Искаме щателен стрес тест и то веднага, под надзора на международен съветник. Испания е най-добрата.“

Испания прие финансова помощ от държавите от ЕС през юни миналата година, за да подпомогне закъсалите банки, които бяха задръстени с токсични заеми, след като пазарът на недвижими имоти в страната рухна през 2007. През юни тази година обаче Европейската комисия изрази становище, че Испания няма нужда от повече помощ, съдейки по наблюденията върху банковия ѝ сектор.

Ботин говори в Ню Йорк церемония по откриването на първата банка Santander в Щатите, като към него се присъедини кметът на града Майкъл Блумбърг.

Santander управлява местни клонове в САЩ откакто купи Sovereign Bank през 2009г, а над 700 клона на втората започнаха да минават под марката Santander от 17 октомври. /Източник: Инвестор.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>