Испания: Един популист печели привърженици

0000392399-article2Сантяго Абаскал. Снимка: архив, Reuters
Когато Сантяго Абаскал застана пред поддръжници в конферентна зала в барселонски хотел по-рано тази година, крайнодесният лидер усети, че нещо се е променило.

В залата имаше 2000 души. На по-ранни прояви той едва успяваше да привлече повече от няколко десетки. “Когато видях всички тези хора в онази зала, веднага разбрах, че се случва нещо различно”, заяви пред Ройтерс 42-годишният Абаскал.

Някога определян за аутсайдер в испанската политика, Абаскал започва да набира популярност в една страна, която до този момент се съпротивляваше на вълните от популизъм, които заляха Европа, пише Ройтерс.

Според социолозите неговата създадена преди четири години партия “Вокс” (VOX), която настоява за по-строга имиграционна политика и по-слаб Европейски съюз, ще спечели първите си места в парламент на европейските избори догодина.

“Вокс” дори би могла да спечели едно или повече места в испанския парламент на изборите в средата на 2020 г. и да стане първата влязла в парламента крайнодясна партия след края на диктатурата на Франко през 1975 г., а също така и определяща сила при формирането на правителство.

Подкрепата за партията се засили тази година вследствие на кампанията за отцепване на Каталуния, която провокира националистическа реакция срещу автономните региони на Испания. Избиратели, подкрепяли консерваторите или социалистите през последните 40 години, също са изкушени от това, че “Вокс” не е традиционна партия и от твърдата й линия по всички въпроси, като се започне от абортите и се стигне до имиграцията.

На проява в град Валенсия по-рано през месеца повече от хиляда души от всякакви възрасти и произход се събраха една сряда вечер в ресторант, за да слушат Абаскал. Седемдесетгодишната пенсионерка Ампаро Бергара, която винаги е гласувала за Народната партия, заяви, че ще гласува за “Вокс” на следващите избори.

“Притеснена съм за бъдещето ни и за бъдещето на децата си. Испания е в лоша форма и някой трябва да поправи това”, каза тя, оплаквайки се от намаляването на размера на пенсиите.

Въпреки това все още не се смята за вероятно “Вокс” да се превърне в истинска сила в испанската политика.

Абаскал е син на баски политик от Народната партия, който в продължение на десетилетия е получавал смъртни заплахи от сепаратистката групировка ЕТА.

Успехът на “Вокс” частично се обяснява с демонстрирания от Абаскал образ на силен и енергичен лидер. Той носи стегнати костюми и е с грижливо поддържана брада, а до неотдавна носеше пистолет, за да защитава себе си и баща си от хората, които ги заплашват.

“Вокс” също така разчита на хора от общественото пространство, които привличат различните видове избиратели: сред тези хора има тореадор, комедиант, бивш телевизионен водещ, надзирател в затвор, който е бил отвличан от ЕТА, и баща на изнасилен и убит тийнейджър.

В опит да подражава на бързия успех на новопоявили се испански партии като “Подемос” и “Сиудаданос” “Вокс” разпространява посланието си сред хората.

В Мадрид десетки партийни симпатизанти прекарват уикендите си, седейки на агитационни маси в набелязани квартали (както по-богати, така и работнически) и разговаряйки с избирателите. Те обясняват как “Вокс” ще разбие “системата” (както партията нарича испанския политически и финансов елит), ще премахне политическата автономия на регионите, ще отмени закон, защитаващ жените от от домашно насилие и ще защитава по по-добър начин испанските граници.

Само през септември са проведени повече от 100 улични събития в Мадрид, а по-рано през този месец 10 000 души се събраха на проява, в рамките на която бе обявена новата политическа програма на “Вокс”.

“Вокс” освен това използва доста и социалните мрежи, тъй като в качеството си на партия без представители в парламента тя получава слабо отразяване от традиционните медии. “Вокс” обича Инстаграм и твърди, че много избиратели са разбрали за партията от УотсАп.

Броят на плащащите членски внос партийни членове се удвои и достигна около 13 000 души през последните четири месеца.

Въпреки че това е доста скромно в сравнение с други испански партии, новите финансови средства на разположение на “Вокс” откриват възможността за бъдещото й разрастване. “Вокс” ще използва парите, за да отвори ново седалище в центъра на Мадрид и да наеме нов персонал, заяви Абаскал. Тя планира и да похарчи още пари за реклама в социалните мрежи.

Социологическите проучвания показват, че тази стратегия дава резултати. Проучване от миналия месец сочи, че “Вокс” би спечелила 1,3 процента на парламентарни избори, което би и позволило да разполага с един или няколко депутати.

Според друго проучване партията би спечелила 5,1 процента и близо един милион гласа, което е 20 пъти повече от последните парламентарни избори през 2016 г.

Повечето политически анализатори се съмняват, че “Вокс” ще се превърне в значима партия, защото не се е справила със задачата да привлече избиратели извън средната класа.

“Средностатистическият избирател на “Вокс” е крайнодесен и партията се опитва да привлече хора и с други политически убеждения”, заяви социологът от Испанския национален изследователски съвет Хосе Фернандес-Албертос.

“Според мен партията може би няма да успее да промени политически пейзаж или да спечели изборите, но може да постави на дневен ред въпроси, от които другите партии странят”, твърди Фернандес-Албертос.

Подобно на “Вокс” повечето европейски популистки партии, които са във властта или определят дневния ред в страни като Италия, Германия и Франция се фокусираха върху изборите за Европейски парламент, които избирателите често използват, за да изразят недоволството си.

Въпреки че първоначално регистрираха лоши резултати, те използваха Европейския парламент, за да засилят влиянието си сред по-малко радикалните избиратели.

На последните европейски избори през 2014 г. “Лигата” спечели едва шест процента от гласовете на италианците. Сега тя е по-старшият партньор в управляващата коалиция, като последните проучвания на общественото мнение сочат, че тя разполага с подкрепата на около 30 процента от избирателите – резултат, който би я извел на първо място пред “Движение 5 звезди” като най-популярната партия на Италия.

“Алтернатива за Германия” спечели седем места на европейските избори през 2014 г. През 2017 г. тя спечели места в 14 от 16-те регионални парламенти в Германия и 93 места в Бундестага, ставайки третата най-популярна германска партия.

Абаскал, който е противник на федерална Европа, но поддържа Европа като съюз от суверенни страни и мястото на Испания в еврозоната, се опитва също така да спечели подкрепа и в чужбина.

Той заяви, че е установил връзки с френския “Национален сбор” и “Алтернативата за Германия” и че се възхищава от италианския вътрешен министър Матео Салвини, въпреки че “Лигата” подкрепя отцепването на Каталуния.

Абаскал поддържа връзка и със Стив Банън, който се опитва да обедини европейската крайна десница преди изборите през май догодина. Той посочи обаче, че “Вокс” не смята да се превръща в сателит на ръководеното от бившия съветник на Доналд Тръмп движение.

“Вокс” не отстоява международни интереси, а единствено интересите на Испания. Искаме да определим следващото испанско правителство и вярваме, че можем да сме част от него”, подчерта Абаскал. /БТА/

По публикацията работи: Елка Василева
Днес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>