Испания – Домашни помощници (Empleadas de hogar)

11334091_102001150141752_6974241732083765532_oДомашни помощници (Empleadas de hogar)

Много сънародници в Испания работят като домашни помощници и поради тази причина ми задавате много въпроси свързани с тази тема. Със следната статия ще разясня едни от най-важните аспекти, които трябва да знаят всички, които работят като домашни помощници.

Като за начало трябва да знаем, че има разлика между empleada de hogar и empleada de hogar interna. В тази статия ще се съсредоточа само върху темата за домашните помощници, които не са internas.

Едно от най-важните неща е да знаете, че ако продължителността на работата е по-дълга от 4 седмици, трябва да имате писмен договор, в който да се опише колко ще продължи договорът, часовете на работа, заплащането и т.н.

Относно заплащането, закона ви гарантира минималната работна заплата в годишното изчисление, което през 2017 г. е 9.907,80 евро на пълно работно време и с две допълнителни заплати годишно. Така се гарантира минималното месечно възнагращение от 707,70 евро месечно. Ако договорът е за по-малко часове заплащането ще е според изработеното време.

 Максималната продължителност на работния ден е 8 часа, тоест 40 часа седмично, без да се броят часовете на присъствие, които могат да бъдат договорени между страните, като продължителността им не може да надхвърли 20 часа седмично в рамките на един месец. Тези часове трябва да бъдат платени или компенсирани с почивка според договорка между страните. Възнаграждението за тези часове не трябва да е по-малко от съответното за обикновените часове. Между края работния ден и началото на следващия, трябва да има минимална почивка от дванадесет часа.

Седмичната почивка трябва да продължи 36 последователни часа, което по правило съвпада със следобеда на съботата, или понеделник сутрин, и цялата неделя.

Ваканционният период е тридесет дни за една година, който може да бъде разделен на два или повече периоди, при условие, че единият от тях е с продължителност 15 последователни дни, и се съобщава на работника, най-малко два месеца предварително.

Освен това домашните работници имат право на същите празници и разрешителните, като предвидените за останалите работници.

Начините, по които може да се прекрати договорът за работа са следните:

  • Работникът може да бъде освободен на основание на която и да е от описаните в закона причини. В случай, че уволнението е несправедливо, работникът има право на пълно обезщетение, в размер от 20 календарни дни, умножени по броя на годините трудов стаж, но с лимит на 12 месечни заплати.

  • Договорът може да бъде прекратен по желание на работодателя, като предупреди, писмено 7 дни по-рано (при договори под една година) и 20 дни по-рано (при договори над една година). Освен това трябва да информира работника писмено. Липсата на предизвестие може да се компенсира с обезщетение, равностойно на заплатите за този период. Обезщетението, което трябва да се изплати на работника е равно на 12 календарни дни за изработена година, с лимит от 6 месечни вноски (размерът на обезщетението от 12 дни се отнася само за договорите, сключени след 1 януари 2012 г.).

И за завършек не мога да не разясня някои от въпросите, които най-често ми задаваните:

  1. Важно е да знаете кой ви наема на работа. Ако е фирма или едноличен търговец (autónomo) не работите с характеристиките на домашен помощник, а като лице със стандартна заетост.
  2. FOGASA (Фондът за гарантиране на заплатите) не носи отговорност за изплащането на заплати или обезщетения, в случай, че не са ви изплатени от работодателя.
  3. Домашните помощници нямат право на паро или субсидии при безработица.
  4. Домашните помощници имат право на безвъзмездна помощ при неработоспособност (в случай на заболяване или трудова злополука), която ще започне да се изплаща на деветия ден след напускането. От 4 до 8 ден, е отговорност на работодателя да изплати неработоспособността.

NELI MITKOVA KOSTADINOVA
Abogada.
Colegiada I.C.A.V.  17.659
Tfno. 662 258 280 – Fax 96 287 96 79

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>