Испания: Десетки ранени, стрелба с гумени куршуми, разбити банки и магазини…

В сряда, европейския ден за протест срещу икономиите, на много места в Испания, Португалия и Италия демонстрантите влязоха в сблъсъци с полицията.

Испания и Португалия бяха парализирани и от обща стачка.

По време на мащабни демонстрации в Мадрид и Барселона снощи

силите на реда използваха каучукови куршуми, а демонстрантите ги обстрелваха с камъни,

бутилки и бомбички. Безредиците в Мадрид избухнаха в близост до сградата на парламента. Демонстрантите палеха кошчета за боклук, чупеха витрини, а полицията отвръщаше с гумени куршуми във въздуха.

В Барселона по улиците излязоха няколко десетки хиляди недоволни. Там полицията използва гумени куршуми, за да разпръсва отделни групи демонстранти, които подпалиха с коктейли “Молотов” полицейски фургон пред катедралата в центъра на града.

“Имаше момент на напрежение”, каза говорител на каталунската полиция, без да дава повече подробности. Той каза, че в района са арестувани 22 души, като от тях 19 – в Барселона.

В цяла Испания се проведоха 120 демонстрации.

Общо арестуваните във връзка с безредиците са 142.

Ранени са 74 души, от които 43 полицаи,

съобщи министерството на вътрешните работи.

В столицата Мадрид стотици хиляди преминаха в шествие през центъра на града и обвиняваха властите, че лишават хората от бъдеще. Демонстрантите, мобилизирани от синдикатите, поеха от гарата “Аточа” към центъра на Мадрид и се срещнаха с друг кортеж, мобилизиран от движението на “Възмутените”. По обяд в центъра на столицата за кратко имаше и сблъсъци с полицията.

Участниците в двата похода се насочиха към долната камара на парламента и се надяват да прекарат там цяла нощ пред полицейските заграждения.

Четиричасова стачка и масови протести се състояха в цяла Италия

по призива на главния италиански синдикат “Италианска обща конфедерация на труда”, предаде АФП.На много места демонстрациите прераснаха в сблъсъци и хулигански прояви. В Торино и Падуа в сблъсъците бяха сериозно ранени общо трима полицаи. В Торино уличните сражения бяха пред сградата на общинската администрация.

Десетки демонстранти получиха леки наранявания в сблъсъци в района на гарата “Порта Дженова” в Милано. Там протестиращите замеряха полицаите с камъни и бутилки.

В Рим демонстрантите участваха в шествие из центъра на града и спряха на малък площад, където група студенти се опита да пробие полицейския кордон и започна да хвърля камъни по полицаите.

В Неапол протестиращите окупираха временно коловози на централната гара, хвърляха пиратки и призоваваха към окупация на целия град.

На места демонстранти носеха плакати, на които германският канцлер Ангела Меркел, привърженик на политиката на икономии, беше представена като нацист.

Стачката засегна много сектори, сред които работата на пристанищата и железопътния транспорт.

Хиляди протестираха и в Португалия

На демонстрацията в Лисабон протестиращите скандираха, че “правителството, което приватизира водата и национализира глада” трябва да подаде оставка.

Пред сградата на парламента избухнаха сблъсъци с полицията, когато протестиращи се опитаха да избутат металните заграждения и започнаха да хвърлят камъни и боклуци по полицаите.

Протести имаше в общо 40 града в страната.

Паралелно Португалия беше парализирана от обща стачка една от най-големите в страната, която засегна транспорта и обществените услуги. Стачката беше по призива на най-големия синдикат Обща конфедерация на португалските трудещи се.

Вчера в цяла Европа имаше европейски ден за протест срещу икономиите.

Демонстрации имаше и в Атина, както и на много места във Франция.

/vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>