Испания дава 20% от БВП в подкрепа на хората срещу коронавируса

0314638001584541149_1444037_920x708В отговор на установеното в Испания извънредно положение и в допълнение към икономическите мерки, въведени от испанското правителство на 12 март т. г., на 17 март министър–председателят Педро Санчес обяви, че близо 20% от БВП (200 милиарда евро) ще бъдат предназначени за подкрепа на трудещите се, семействата и предприемачите като мярка срещу икономическия ефект от коронавируса.

От тази сума 117 милиарда евро ще са от публичния сектор и 83 милиарда от частния.

Първият пакет мерки е предназначен за семействата.

Предвиждат се 600 милиона евро за социални услуги, грижа за възрастните и търговците.

Хората в затруднено материално положение няма да загубят жилищата си.

Вторият пакет от мерки е предназначен за опазване заетостта и предотвратяване на траен негативен ефект от тази временна криза върху пазара на труда.

Предвижда се временно заетите да имат право на плащания от фонд безработица, дори и да не изпълняват условията за предходен брой вноски.

Също така се предвиждат мерки за съкращаване на работния ден и въвеждане на дистанционна работа, когато това е възможно.

Третият пакет мерки предвижда осигуряване на ликвидност на бизнеса с цел функционирането му и предотвратяване превръщането на ликвидността във фалит.

Това е най-голямата мобилизация на икономически ресурси в демократичната история на Испания и целта ѝ е създаване на база за бъдещото възстановяване на икономиката след преодоляване на настоящото извънредно здравно положение.

© Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>