Испания дава четири години на шофьорите на Uber и Cabify да изкарат лицензи

0000269061-article3Испания ще даде четири години на шофьорите на платформите за споделено пътуване Uber и Cabify да получат лицензи от своите общини и градове, противопоставяйки се на протестите срещу този тип услуги, съобщава Ройтерс.

Съществуват почти 11 хил. превозни средства с лицензи за споделяне и повече от 65 хил. автомобила с лиценз за такси, показва информация на Министерството на публичните работи. В Испания има повече от 15 хил. таксиметрови шофьори и 15 хил. представители на платформите Uber и Cabify.

В четвъртък шофьорите на тези платформи излязоха на протест срещи предложеното прехвърляне на правомощия за лицензиране на испанските общини. Според водачите на превозните средства това е начин да се ограничи броя на лицензите.

„Ако те искат да продължат да работят в градовете ще трябва да кандидатстват за съответния лиценз“, каза министърът на обществените работи Хосе Луис Абалос по време на пресконференция след заседание на кабинета.

През изминалата година испанското правителство постигна съгласие за новите регулации в опит да гарантира ограничение на лицензите за Uber и други подобни услуги, като съкрати броя на разрешителните.

„Някои ще кажат, че четири години са твърде много, други – че са крайно недостатъчни“, заяви Абалос в петък, като добави: „Опитваме се да създадем пространство, което да позволява на двата сектора (шофьори на платформи и таксиметрови шофьори) да съществуват съвместно в рамките на едно и също законодателство“.

По статията работи: Аспарух Илиев
Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>