Испания гледа с апетит към Изпълнителния съвет на ЕЦБ

zx450y250_1900001Испания гледа с апетит към Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), където следващата година ще има вакантно място за запълване, съобщи Ройтерс.

Министърът на икономиката Луис де Гиндос заяви в понеделник, че е убеден, че Испания ще заеме едно от местата в шестчленния съвет.

„Това ще бъде абсолютен приоритет за испанското правителство“, каза Луис де Гиндос в реч пред парламента в Мадрид.

Следващото място в борда на ЕЦБ ще се оваканти в края на май 2018 г., когато изтича мандатът на Витор Констанцио, който е бивш министър на финансите на Португалия.

След това шансове ще се отворят през 2019 г., когато изтичат мандатите на трима други членове, включително на председателя на ЕЦБ Марио Драги.

Освен Марио Драги и Витор Констанцио, в Изпълнителния съвет на ЕЦБ членуват още Ив Мерш, Петер Прает, Беноа Кьоре и Забине Лаутеншлегер.

Де Гиндос каза още, че властите в Испания искат да продължат да продават малки части от банката Bankia, в която правителството има 65,5-процентов дял. Продажбите трябва да се осъществят в адекватна времева рамка, така че да има възможно най-висока възвръщаемост.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Миглена Иванова
Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>