Испания в битка с чадърите по плажа

item_spainbeachparasol

Властите в Испания започнаха кампания срещу чадърите, които окупират плажната ивица. Запазването на място на плажа е един от най-дразнещите навици на част от летовниците в Испания. Рано сутринта те отиват на пясъка и забождат чадърите си на най-хубавите места, но вместо да легнат под сянката, отиват по задачи. Някои от плажуващите го правят още в 5 сутринта.

„Проблемът е, че има хора, които смятат плажа за частна собственост и си оставят чадърите и столовете, за да си пазят място. Редно е, ако си тръгваш от плажа, да си ги вземаш със себе си, така че всеки да може да използва плажа”, обяснява една от плажуващите.

Заради множеството оплаквания полицията в градчета като андалуския Алмуньекар взе нещата в свои ръце и започна да арестува чадърите нарушители. Вместо белезници полицаите използват шарени лентички.

Лентичките имат възпитателна и предупредителна функция. Ако нарушителите не се вразумят, ще започне конфискация на чадърите. Собствениците ще могат да си ги връщат срещу 30 евро.

Санкциите срещу запазващите места не са прецедент. През миналото лято турист от Мадрид отнесе солидната глоба от 150 евро, след като окупирал едно от най-апетитните места на плажа в Торевиеха, популярна дестинация в южната провинция Аликанте.

Летовникът обжалва санкцията с аргумента, че тъкмо влязал да се изкъпне, но жалбата му бе отхвърлена от съда. Държавната служба, отговаряща за плажовете, също потвърди законността на санкцията.

economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>