Испания вярва, че ще приключи навреме спасителната финансова програма за банките си

thИспания вероятно ще приключи по план тази година международната спасителна програма за банките на страната, заяви днес министърът на икономиката Луис де Гиндос на пресконференция в Люксембург, цитиран от “Ройтерс”.

Миналата година Мадрид се обърна към Европа за помощ на стойност 41 милиарда евро, за да подпомогне най-слабите си банки, които пострадаха от срива на жилищния пазар, в резултат на което натрупаха лоши кредити от строители и собственици на жилища.

Основният, а и най-вероятен сценарий, е че на 15 ноември испанската банкова програма ще приключи, посочи Де Гиндос пред журналисти на срещата на финансовите министри от Европейския съюз в Люксембург.

Европейската централна банка и Европейската комисия, които подкрепиха спасителния план, посочиха миналия месец в преглед на банковата реформа на Испания, че секторът остава достатъчно платежоспособен и похвалиха подобряването на ситуацията.

Те обаче подчертаха, че слабата испанска икономика, която вероятно ще излезе от двегодишна рецесия до края на годината, както и спада на кредитирането, все още представляват риск. /Източник: Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>