Испания – Възможно ли е да се разведа или разделя по взаимно съгласие и да сключа брак пред нотариус или съдебен секретар

Нотариуси

¿Възможно ли е да се разведа или разделя по взаимно съгласие пред нотариус или съдебен секретар?

¿И да сключа брак пред нотариус?

kaj5k

Тук имате новите промени, въведени от закон 15/2015 г., на 2 юли, на доброволна юрисдикция (Ley 15/2015, de 2 de julio, de Jurisdicción Voluntaria)

От 23 юли 2015 г. ако искате да се разделите или разведете по взаимно съгласие ще можете да го направите пред нотариус, при условие, че децата ви не са непълнолетни или с модифициран съдебен капацитет. Подписва се нотариален акт пред нотариус, акт който ще съдържа вашите декларации и споразумението ви (convenio regulador), включително и ликвидацията на съответния Брачно-имуществен режим. Според член 90.2 от Гражданския кодекс ако съпруга или съпругата направят споразумение пред съдебния секретар или нотариус и тези лица счетът, че, според тях, това споразумение може да повреди сериозно на децата или е добро само за един от съпрузите, ще предупредят страните и ще прекратят процеса. В този случай, може да се одобри споразумението само пред компетентния съдия в съдебната палата.

Нотаиуса който е компетентен да направи нотариалния акт е според къде се намира последния адрес на който са живяли страните като семейство или адреса на една от страните в момента на представянето на иска за развод или раздяла.

В момента в който ще се подписва нотариалния акт съпрузите трябва да бъдат придружени от адвокат и трябва и двамата да присъстват, без възможноста да се упълномощава трето лице.

Ако семейството има деца на възраст над 18 години ще трябва и те да присъстват и да дадът съгладието си ако живеят с родителите си и ако са економически зависещи от тях (Чл. 82 от Гражданския кодекс). В случай, че не могат да присъстват, е възможно да упълномощат трето лице да даде съгласието си от тяхно име.

Също така, може да се направи раздялата или развода пред съдебен секретар, след като се представи в съда иск за раздяла и споразумение по взаимно съгласие.  Ако се спазят изискванията, представени са нужните документи и споразумението не е в полза само за един от родителите и са защитени интересите и правата над децата, тогава съдебният секретар ще удобри  споразумението и ще обяви чрез декрет раздялата или развода.

svatba_race_mladojenci

¿Възможно ли е да да сключа брак пред нотариус?

Член 62 от Гражданския кодекс позволява да се сключи брак пред нотариус, и се прави чрез нотариално заверен акт който се подписва от нотариуса, бъдещите съпрузи и от двама свидетели. От друга страна член 51 от Гр. кодекс позволява на нотаиуса да обработи и разгледа всички нужни документи за да може да се осъществи сключването на брака между заинтересованите страни.

Автор: Адвокат Цветелина Петрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>