Испания – Въвеждане на План за превенция на престъпното поведение в бизнес компаниите

Compliance-ProgramФигурата Compliance Officer и въвеждането на План за превенция на престъпното поведение в бизнес компаниите

Промените, които се внесоха със Закон 1/2015, от 30 март в Закон 10/1995 от 23 ноември в Наказателния кодекс и в Закона за капиталовите дружества (Закон 31/2014), задължава всички фирми, считано от 1 юли 2015 г., да въведат и акредитират модел за превенция на престъпността в съответствие с изискванията и процедурите, установени в посочените закони.

Тази реформа доведе до появата на нов професионален профил, чиято фигура от десетилетия е имплантирана в САЩ. Става дума за фигурата на контрольора по правните въпроси (Compliance Officer): специалист, който има задачата да проектира, въведе и управлява действията по прилагане на нормите за предотвратяване на извършването на престъпни действия в бизнес компаниите.

Както консултантите, така и предприемачите са длъжни да се запознаят с цитирания закон, както и да създадат модел за превенция на престъпленията в собствения си бизнес и във фирмите на своите клиенти – капиталови дружества.

Сред задължителните функции на бизнес контрольора са включени:

  1. Проектиране и внедряване на системи и политики за предотвратяване на престъпно поведение.
  2. Следене и управление на дейностите, свързани с изпълнението на нормативните актове.
  3. Акредитиране на модела за защита от престъпления, който освобождава от наказателна отговорност самото дружество, управителите и ръководния екип.

Правната реформа, въведена със Закон 1/2015, от 30 март, въвежда създаването на модел за превенция на престъпността, на базата на внедряването на план за превенция и акредитация на новото задължение за внимание и контрол (DD & C) с цел избягване на наказателна и гражданска отговорност на компанията и нейните администратори.

За повече информация и изготвяне на плана се свържете с нас по телефон или електронна поща.

 

430089_352966811389529_1118532100_nGalya Dusheva,

Economista
Oficina Moraira: 

C/ Doctor Calatayud, 17, 2ºB
03724 Moraira (Alicante)

fax (+34) 966.490.649

unnamed2-300x197Oficina Valencia
Av. Cortes Valencianas, 58
Sorolla Center
5ª planta
46015 Valencia 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>