Испания – Връчване на уведомления от данъчната администрация

430089_352966811389529_1118532100_nДанъчната администрация може да изпраща уведомления на данъкоплатците през цялата календарна година, което означава, че е възможно получаването на уведомлението да съвпадне с периоди, в които данъкоплатецът отсъства.

По този начин, ако Данъчната администрация изпрати на данъчния адрес на данъкоплатеца предизвестие за връчването на уведомлението и данъкоплатецът не го получи на първа или втора инстанция, уведомлението ще бъде обнародвано чрез указ, давайки по този начин валидност на акта на връчване. На практика в много случаи, когато става дума за извършено нарушение, данъкоплатецът може да пропусне крайния срок за обжалване, без да може да вземе необходимите мерки, за да избегне налагането на санкцията.

За преотвратяване на това положение и с оглед защитата на данъкоплатеца, Върховният съд с решение от 13 май 2015 г. постанови, че, ако от обстоятелствата се подразбира, че данъкоплатецът отсъства поради отпуск, опитът за уведомление е невалиден и трябва да се повтори, преди да се прибягва до уведомление чрез декрети. По този начин се дава възможност на данъкоплатеца да предприеме действията, които сметне за подходящи по отношение въпросната процедура.

Каква е ситуацията с електронните съобщения?

За електронните съобщения, които влязоха в сила с Кралски указ 1363/2010, данъчната администрация може да уведомява данъкоплатците чрез електронната пощенска кутия, която те са активирали за тази цел. Физическите лица не са задължени да активират електронна пощенска кутия, така, че данъчната администрация няма да използва този метод за уведомяване, но за юридическите лица електронната пощенска кутия е задължителна.

В тази връзка трябва да отбележим, че електронните съобщения се считат за връчени 10 работни дни след активирането им в електронната пощенска кутия на лицето. Ако компанията не отвори уведомлението, може да загуби възможността да формулира жалби. За да се избегне това, за данъкоплатците, които са активирали електронната пощенска кутия, е позволено да изберат до 30 дни в годината, в които данъчната администрация не може да предоставя електронни съобщения в пощенската им кутия. За тази цел молбата трябва да бъде подадена най-малко 7 дни преди започването на срока, в който няма да се предоставят уведомления по електронен път.

o-AGENCIA-TRIBUTARIA-facebookСтатията подготви: Данъчен експерт Галя Душева

irpfGalya Dusheva,

Economista
Oficina Moraira:

C/ Doctor Calatayud, 17, 2ºB
03724 Moraira (Alicante)

fax (+34) 966.490.649

Oficina Valencia
Av. Cortes Valencianas, 58
Sorolla Center
5ª planta
46015 Valencia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>