Испания вдига данъци и реже заплати

Правителството на Испания довършва изготвянето на пакет от икономии и данъчни увеличения на стойност до 30 милиарда евро (38 милиарда долара), за да може да изпълни тазгодишните си цели за бюджетния дефицит, съобщиха информирани източници, цитирани от Ройтерс.
Програмата, която ще действа няколко години, би могла да включва вдигане на основния потребителски данък в Испания, нов енергиен налог, реформи в пенсионната система, орязване на заплатите на държавните служители, нови такси за автомагистралите и още драстични намаления на разходите на министерствата и автономните области, според източниците.
Обсъжда се и намаляване на помощите за безработица в страната, която има първенство в Европа по този показател (24,6 на сто).
Някои от мерките могат да бъдат обявени идната седмица, когато Европейският съюз вероятно ще предостави на правителството една допълнителна година, за да сведе дефицита под 3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), а други биха могли да бъдат представени през лятото и да бъдат включени в неколкогодишен бюджетен план, който се предвижда бъде изготвен през август, уточнява БТА.
Испания в момента преговаря с Европейската комисия по условията за помощ от еврозоната за испанските банки, която можеда включва първоначална сума за най-уязвимите от тях. Смяташе, че тези заеми няма да бъдат обвързани с програма за икономии.
Еврозоната се ангажира на 9 юни да предостави помощ до 100 милиарда евро на испанските банки.
Министърът припомни, че общата оценка показва необходимост от 62 милиарда евро, в най-лошия случай, позовавайки се на цифрите, определени след одита на германската консултантска компания Роланд Бергер (Roland Berger) и американската Оливър Уайман (Oliver Wyman).
“Има голяма вероятност меморандумът, придаващ официален характер на плана за помощ на испанския банков сектор, да бъде подписан на 20 юли, тъй като одитът на четирите големи испански банки още не е приключил и подробностите по плана няма да бъдат готови до 9 юли (когато е срещата Еврогрупата – бел. ред.), съобщиха европейски източници пред Франс прес. /dir.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>